x
x

Zagrebačka IT tvrtka ima softver koji će napraviti revoluciju u transplantaciji

  28.04.2021.

Zagrebačka tvrtka IT tvrtka Q razvila je softversko rješenje koje pomaže u lakšem i bržem pronalaženju podudarnog primatelja doniranog bubrega i daje odgovo na pitanje hoće li donirani bubreg uspostaviti funkcionalnost.

Zagrebačka IT tvrtka ima softver koji će napraviti revoluciju u transplantaciji

Novi sustav unaprijed automatski utvrđuje podudarnost primatelja s transplantatom, a cilj ovog informatičkog rješenja je bolja iskoristivost svakog doniranom organa.

Nefrolozi će pomoću aplikacije moći s daljine pratiti ključne biokemijske podatke kako bi na vrijeme spasili ljudske živote. Funkcionira tako da se u sterilnom okruženju na transplantacijski organ postave senzori spojeni na Arduino uređaj koji očitavaju tri vrijednosti – kreatinin, glukozu i laktat te njihove oscilacije, što omogućava se funkcije organa prate Bluetooth vezom u stvarnom vremenu.

Procjenjuje se kako se 15-20% doniranih organa u svijetu nikada ne iskoristi jer ne postoje alati kojima bi ih se to temeljito analiziralo.

Nova aplikacija je još u konceptualnoj fazi i uskoro će biti testirana u jednoj od najprestižnijih londonskih bolnica.

Riječ je o prvom ovakvom konceptu na ljudskim organima.

IT tvrtka Q ne samo da ima projekte iz područja medicine, već su za njih osvojili i nagrade – aplikacija koju su napravili za njemačku tvrtku Medi osvojila je prestižnu nagradu za inovaciju, German Innovation Award 2020, a riječ je o digitalnom alatu koji omogućuje brza i precizna mjerenja pomoću 3D modela i tako olakšava izbor medicinskih pomagala.

Trenutačno rade na jednom projektu iz područja remote dijagnosticiranja te na platformi za brigu o starijima. Snažno se šire u inozemstvo gdje raste broj klijenata, posebice u području medicine i farmacije, a koji nisu u velikoj mjeri pogođeni COVID-19 krizom.

Izvor: Poslovni dnevnik