x
x

Nakon preboljelog karcinoma srce je „starije“u odnosu na dob

  08.01.2021.

Srce odraslih bolesnika koji su preboljeli rak „starije“ je u odnosu na starost srca osoba iste dobi koje u svojoj povijesti bolesti nisu imale dijagnozu maligne bolesti, objavljeno je u The Morbidity and Mortality Weekly Reportu (MMWR).

Nakon preboljelog karcinoma srce je „starije“u odnosu na dob

Prema varijblama: dob, spol, krvni tlak, dijabetes, status pušenja te drugih čimbenika, istraživači su izračunali predviđenu "dob srca" za 69.000 osoba koje su preboljele rak u odnosu na 780.000 odraslih osoba kao zdravih kontrola. „Starost“ srca u isipitivanoj skupini ispitanika bila je viša u odnosu na stvarnu dob, tj. osobe iz kontrolne skupine. Uz to, nesrazmjer između stvarne dobi i starosti srca - takozvana "prekomjerna dob srca" bila je veća kod osoba koje su preboljele rak u odnosu na zdrave kontrole. Na primjer, među muškarcima, prosječna "prekomjerna dob srca" bila je 8,5 godina u ispitivanoj skupini u odnosu na 7,9 godina u kontrolnoj skupini, a među ženama, 6,5 u ispitivanoj u odnosu na 5,3 godina u kontrolnoj skupini. Rizik je bio osobito visok za osobe crne rase, nižeg obrazovanja i slabijih primanja.

Istraživači su na kraju zaključili da bi se ovaj podatak o „starosti“ srca mogao koristiti kod osoba koje su preboljele karcinom i potaknuti ih na promjenu svih čimbenika rizika na koje mogu utjecati kako bi se odlučili za zdravije izbore, kao što su npr. prestanak pušenja, redovita tjelesna aktivnost, zdrava prehrana, kontrola arterijskog tlaka i smanjenje tjelesne mase.

Predicted Heart Age Among Cancer Survivors — United States, 2013–2017

MMWR 2021;70(1);1–6