x
x

COVID-19: Preporuke HZJZ-a za putovanja

  25.06.2020.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju ne preporučuje se putovati u inozemstvo ako nije nužno, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

COVID-19: Preporuke HZJZ-a za putovanja

Ako je razlog putovanja opravdan i nužan, na destinaciji je potrebno pridržavati se osnovnih i najvažnijih uputa sprječavanja infekcije: fizičkog razmaka, nošenja maske za lice u zatvorenim prostorima i čestog pranja ili dezinfekcije ruku.

Po povratku iz inozemstva preporučuje se izbjegavati mjesta i događaje s većim okupljanjima i grupiranjima ljudi, posebice u zatvorenim prostorima, a ako ih nije moguće izbjeći, preporučuje se nošenje maske za lice, često pranje/dezinfekcija ruku i održavanje fizičkog razmaka od drugih ljudi, odnosno izbjegavanje bliskog kontakta s drugim ljudima na manje od 1,5 metar tijekom 14 dana po povratku.

Ako u roku od 14 dana po povratku iz inozemstva obolite (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja, umor, glavobolja, gubitak njuha i/ili okusa, bolovi u mišićima i zglobovima), obavezno ostanite kod kuće i javite se izabranom liječniku telefonom radi daljnjih uputa.

Ako se putuje javnim prijevozom, obavezno treba koristiti maske za lice radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja drugih u prijevoznom sredstvu.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr