x
x

Preporuke za Zagrepčane zbog povišenih vrijednosti lebdećih čestica u zraku

  16.01.2020.

U srijedu su objavljene preporuke za stanovništvo zbog povišenih vrijednosti lebdećih čestica u zraku (PM10) na mjernoj postaji Zagreb-3 u Dugavama, pri čemu se prvenstveno preporučuje izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku

Preporuke za Zagrepčane zbog povišenih vrijednosti lebdećih čestica u zraku

Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar je objavio obavijest o preporukama za stanovništvo grada Zagreba, vezano za povišene satne vrijednosti lebdećih čestica u zraku (PM10) na mjernoj postaji Zagreb-3 (Dugave), gdje je evidentirano prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 μg/m3.

Izdane su preporuke za osjetljive skupine građana Zagreba u kojima se savjetuje izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku.

Savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i slično.

Osim toga, savjetuje se korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza te izbjegavanje korištenja osobnih automobila i ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa.

Također se preporučuje izbjegavanje grijanja na kruta goriva.

Izvor: www.stampar.hr