x
x

Završen nagradni natječaj: Škola bez droge - grad bez droge

  16.12.2019.

S obzirom na to da je zlouporaba sredstava ovisnosti jedno od najčešćih rizičnih ponašanja u koja se upuštaju mladi te jedan od velikih problema suvremenog svijeta, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti NZZJZ "Dr. Andrija Štampar", u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i Gradskim uredom za obrazovanje, već petnaestu godinu zaredom organizirala je nagradni natječaj "Škola bez droge - grad bez droge".

Završen nagradni natječaj: Škola bez droge - grad bez droge

U natječaju su sudjelovali svi učenici 7. i 8. razreda osnovnih škola, kao i učenici sva četiri razreda srednjih škola grada Zagreba.

Natječaj je bio otvoren tijekom Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti, koji se obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca.

Učenici su imali su prilike crtati i pisati na temu ovisnosti te na taj način svojim osobnim angažmanom doprinijeti povećanju svijesti te smanjenju rizika od konzumiranja droga među svojim vršnjacima.

Nagradni natječaj, koji je među učenicima izazvao veliki interes, obuhvatio je dvije kategorije, nagradu za najbolji plakat i najbolji slogan, i to posebno za osnovne i za srednje škole.

Težak zadatak odabira najboljih imao je stručan žiri sastavljen od književnika, filmskih scenarista, liječnice, karikaturista, akademskih slikara i dr.

U kategoriji "Najbolji slogan" radove su bodovali Sanja Pilić, književnica, autorica niza knjiga i slikovnica, Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, Goran Kulenović, filmski scenarist i režiser te Zoran Lazić, novinar, scenarist, filmski i glazbeni kritičar.

U kategoriji "Najbolji plakat" radove su bodovali Srećko Puntarić - Felix, najutjecajniji hrvatski karikaturist, Tomislav Vuković, kipar, sudionik niza samostalnih i grupnih izložbi te Josip Dolovčak, akademski slikar-grafičar.

Pobjednici prve nagrade u kategoriji "Najbolji plakat" su učenici OŠ Vjenceslava Novaka (8.c razred) te učenici Prve ekonomske škole (3.i razred).

U kategoriji "Najbolji slogani" pobjednici su Elena Tašev, učenica 7.b razreda OŠ Vugrovec-Kašina i Lana Savić, učenica 2.b razreda IX. gimnazije.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je istaknuo da u Hrvatskoj postoji veća konzumacija alkohola, droge i duhana, nego što je to prosjek u europskim zemljama.

"S ciljem da se ta situacija promijeni, kontinuirano ulažemo napore u suradnji s Ministarstvom zdravstva RH, što uključuje aktivnosti vezane uz prevenciju i zaštitu zdravlja. Ipak, najbolji projekti su oni u kojima sudjeluju mladi jer na taj način poruke najbolje odjeknu među njihovim vršnjacima. Naša kampanja Tko pije, taj plaća jedan je u nizu projekata kojima se nastoji osvijestiti problematika konzumacije alkohola te poboljšati trenutna epidemiološka situacija. Stoga, čestitam svim vrijednim sudionicima i pobjednicima ovoga natječaja, uz želju da i sve ostale motiviramo da se uključe u budući akcijama i kreiraju svoje slogane i poruke".

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Ibuxin RapidMaxirinoGastal
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Maxirino
VIDEO GALERIJA
Video sadržaj trenutno nije dostupan.
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: