x
x

Dodijeljene godišnje nagrade Hrvatske liječničke komore

  05.12.2019.

Unatoč problemima s kojima se godinama suočava liječnička struka, Hrvatska liječnička komora je i ove godine pokazala da su najveće bogatstvo liječnici na čijoj humanosti, entuzijazmu i vrhunskoj stručnosti počiva hrvatski zdravstveni sustav. Na svečanosti održanoj u utorak, 3. prosinca 2019. nagrade HLK dodijeljene su prim.dr. Nevenu Čači, doc.prim.dr. Tomislavu Franiću, dr.sc. Mariju Šekeriji, doc.dr.sc. Ines Strenji i Sandri Erak, dipl.nov., profesionalcima koji su svojim stručnim, znanstvenim te javnim i društvenim djelovanjem doprinijeli unapređenju hrvatskog liječništva i liječničke profesije.

Dodijeljene godišnje nagrade Hrvatske liječničke komore

Dobitnik nagrade za najzapaženije stručno ostvarenje u 2018. godini je prim.mr.sc. Neven Čače, dr.med., pedijatrijski kardiolog iz KBC-a Rijeka koji je sredinom studenoga 2018. prvi u Hrvatskoj s timom kolega izveo minimalno invazivni zahvat na srcu kod petero djece, zahvat perkutanog zatvaranja ventrikulskog septalnog defekta. Zahvaljujući tom zahvatu djeca nisu trebala klasičnu kardiokiruršku operaciju u kojoj se otvaraju prsni koš i srce. Oporavak im je tekao daleko brže i lakše, već nakon dva dana od zahvata otpušteni su iz bolnice. Ovaj tip srčane mane ima oko 100 djece, a jednom dijelu njih potrebna je operacija ubrzo nakon rođenja. Svi oni kojima liječenje ove srčane mane nije toliko hitno, kandidati su za ovu vrstu zahvata.

Priznanje za znanstveni doprinos unaprjeđenju liječničke struke u 2018. godini liječnicima znanstvenicima životne dobi iznad 40. godine dodijeljeno je doc. prim. dr. sc. Tomislavu Franiću, dr. med., dječjem psihijatru iz KBC-a Split koji je tijekom 2018. imao značajan broj znanstvenih radova proizašlih uglavnom iz projekta MILESTONE u kojemu je glavni istraživač za Hrvatsku. Njegovi radovi objavljeni su u međunarodno indeksiranim znanstvenim časopisima prema bazi Web of Science Core Collection. Projekt MILESTONE obuhvaća petogodišnju studiju koja je sažela dramatična iskustva 1000 mladih ljudi koji izlaze iz sustava skrbi za djecu i mladež s mentalnim problemima i ulaze u sustav skrbi za odrasle, a provedena je u osam europskih zemalja: Velikoj Britaniji, Irskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Hrvatskoj.

U istoj kategoriji, priznanje za znanstveni doprinos unaprjeđenju liječničke struke u 2018. godini, no liječnicima mladim znanstvenicima životne dobi do 40 godina, dobitnik je dr.sc. Mario Šekerija, dr.med., specijalist epidemiologije, voditelj Registra za rak RH pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Područje njegovog znanstvenog interesa je epidemiologija zloćudnih bolesti i epidemiološke metode u istraživanju. Dr. Šekerija je aktivan u velikim međunarodnim epidemiološkim istraživanjima i projektima vezanima uz područje zloćudnih bolesti. U 2018. kao jedan od autora istraživanja objavio je 17 članaka u međunarodno indeksiranim znanstvenim časopisima prema bazi Web of Science Core Collection.

Dobitnica nagrade za promicanje interesa hrvatskog liječništva i zaštitu prava liječnika u 2018. godini je doc.dr.sc. Ines Strenja, dr.med., saborska zastupnica i predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora. Tijekom 2018. kao i ranijih godina u Saboru i javnosti aktivno je zagovarala interese liječništva i zdravstvenog sustava. Kao predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo tijekom rasprava na Odboru zastupala je stavove sukladne stavovima krovnih liječničkih organizacija, poglavito kada su u pitanju bile teme vezane za status i položaj liječnika u zdravstvenom sustavu i društvu općenito. Argumentirano je branila svoj prijedlog dopuna Zakona o reprezentativnosti kojim bi Hrvatski liječnički sindikat postao reprezentativan. Tijekom donošenja novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti izrazito se aktivno uključila te je na Odboru i na plenarnoj sjednici Sabora jasno argumentirala stavove u smislu ukidanja tzv. robovlasničkih ugovora za mlade liječnike, zakonitog uređenja radnog vremena liječnika i sl. Stavovi i prijedlozi bili su isti ili vrlo slični onima koje zastupa HLK i ostale liječničke organizacije.

Priznanje za promicanje ugleda hrvatskih liječnika i liječničke profesije u javnosti u 2018. godini Hrvatska liječnička komora dodijelila je diplomiranoj novinarki Sandri Erak, koja od 2015. na Hrvatskom radiju uređuje i vodi emisiju „Izaberi zdravlje“. Tijekom 2018. prateći teme iz zdravstva i medicine vrlo je temeljito, nepristrano i profesionalno obavljala svoj novinarski posao. U emisiji je obradila čitav niz tema koje su izrazito važne za liječništvo te funkcionalnost hrvatskog zdravstvenog sustava: ukidanje pripravničkog staža za liječnike, novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, nasilje nad zdravstvenim radnicima, prosvjed obiteljskih liječnika, cijepljenje i sl. Tijekom godina praćenja zdravstva te uređivanja emisije „Izaberi zdravlje“, koja je vrlo slušana među liječnicima, ali i građanima, stekla je reputaciju vrlo ozbiljne i nadasve profesionalne novinarke koja objektivno obrađuje teme iz zdravstva te ističe uspjehe hrvatskog liječništva i medicine.

Svečanosti dodjele Godišnjih nagrada HLK upriličenoj u prekrasno oslikanoj dvorani Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri nazočili su mnogi ugledni gosti iz državnih i zdravstvenih institucija te dužnosnici i članovi tijela Hrvatske liječničke komore.

Uoči dodjele nagrada, čelnici Hrvatske liječničke komore uručili su ravnatelju bolnice dr. Renatu Mittermayeru donaciju i poklone za teško bolesnu djecu koja su smještena u ovoj bolnici.

Izvor: Hrvatska liječnička komora, www.hlk.hr