x
x

Simpozij "TORCH i druge infekcije u trudnica i djece"

  17.02.2020.

Čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas na skup posvećen TORCH-u (toksoplazma, rubela, citomegalovirus, herpes simpleks virusi) i drugim infekcijama u trudnica i djece. Skup će se održati 20. ožujka 2020. godine u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu, Ljudevita Gaja 1.

Simpozij "TORCH i druge infekcije u trudnica i djece"

Infekcije u trudnoći od posebnog su značenja, jer je uz infekciju majke moguća i infekcija djeteta.

Najznačajniji uzročnici infekcija u trudnoći obuhvaćeni su kraticom TORCH (toksoplazma, rubela, citomegalovirus, herpes simpleks virusi). No, infekcije tijekom trudnoće i u perinatalnom periodu mogu uzrokovati i brojni drugi patogeni organizmi primjerice parvovirus B19, varicella-zoster virus, virusi humane imunodeficijencije, humani papilomavirusi, virusi hepatitisa, coxsackie virusi, treponema, listerija, klamidija i mnogi drugi.

Dok su toksoplazma i virusi značajniji uzročnici intrauterinih infekcija, bakterije kao primjerice streptokok grupe B i klamidija imaju važniju ulogu u nastanku perinatalnih infekcija. Nakon dojenačkog razdoblja, mala djeca mogu se susresti sa brojnim drugim virusnim i bakterijskim patogenima. Zahvaljujući ponajprije primjeni cjepiva, brojne klasične dječje bolesti rijetko se vide. Samim time njihovo adekvatno kliničko prepoznavanje za liječnika može biti izazovno, posebice ako se uzme u obzir da neke od tih bolesti, primjerice ospice, meningokokna i pneumokona bolest, ali i druge mogu imati teške posljedice za zdravlje i po život djeteta.

Na skupu je stavljen naglasak na nova saznanja iz epidemiologije TORCH i drugih infekcija u trudnica i djece u Hrvatskoj i svijetu. Velik dio vremena ovog stručnog skupa posvećen je novim dijagnostičkim testovima i metodama čije pravilno tumačenje nalaza često može biti izazovno. Ujedno, nove mogućnosti liječenja i prevencije predstavljaju dodatnu odgovornost i izazov za liječnike, kako dijagnostičare tako i kliničare.

Vjerujemo da će nam svima ovaj simpozij biti stručno koristan, no isto tako smatramo vrlo bitnom i mogućnost izravne komunikacije, razmjene misli i druženja u kolegijalnom i srdačnom okruženju. 

PROGRAM SIMPOZIJA (pdf)

Organizatori:
Hrvatski liječnički zbor:
-Hrvatsko društvo za kliničku mikrobiologiju
-Hrvatsko društvo za infektivne bolesti
-Hrvatsko pedijatrijsko društvo
-Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju
-Hrvatsko društvo za kemoterapiju
-Hrvatsko dermatovenerološko društvo
-Hrvatsko društvo za spolno prenosive bolesti
-Referentni centar za dermatološku mikologiju i parasitologiju MZRH
-Referentni centar za dijagnostiku spolno-prenosivih infekcija MZRH
-Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“
-Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“
-Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Izvor: Nastavni zavod za javno zdravstvo, www.stampar.hr