x
x

Istraživanje i dijagnostika malignih, infektivnih i rijetkih metaboličkih bolest

  02.10.2019.

KBC Osijek je projektom "Istraživanje i dijagnostika malignih, infektivnih i rijetkih metaboličkih bolesti temeljena na MALDI TOF tehnologiji" nabavio laboratorijsku opremu koja će ubrzati dijagnostiku i unaprijediti znanstveno-istraživački rad.

Istraživanje i dijagnostika malignih, infektivnih i rijetkih metaboličkih bolest

Projekt je vrijedan 16,1 milijun kuna, od čega je 13,7 milijuna sufinancirano iz EU fondova.

Ostatak su osigurali Vlada i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Takve znanstveno-istraživačke laboratorijske opreme, kojom se može koristiti i u dijagnostici, dosad nije bilo u Hrvatskoj, a rijetko je dostupna i u Europi.

Novom opremom će se znatno ubrzati dijagnostika infektivnih bolesti i povećati dijagnostička pouzdanost, a ubrzanje dijagnostike očekuje se i kad je riječ o metaboličkim bolestima.

Što se tiče malignih bolesti, očekuju se pomaci u dijagnostici i u znanstveno-istraživačkom radu jer su istraživanja koja su omogućena nabavom opreme među ostalim povezana s uočavanjem metastaza malignih bolesti te postavljanjem pouzdane dijagnoze kod ovih bolesti.

Dio znanstveno-istraživačkih i dijagnostičkih aktivnosti odnositi na bazična istraživanja koja se provode u osječkom KBC-u i na osječkom Medicinskom fakultetu, a dio na suradnju, gdje će se pružati pomoć u istraživanju drugim zdravstvenim ustanovama.

Izvor: KBC Osijek