x
x

U Hrvatskoj 53 osobe oboljele od ospica

  10.11.2019.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo do petka zaprimio je dojave o 53 oboljela od ospica u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj 53 osobe oboljele od ospica

Prema županijama distribucija oboljelih od početka 2019. godine je sljedeća: Splitsko-dalmatinska (14 oboljelih), Grad Zagreb (31 oboljeli), Brodsko-posavska županija (5 oboljelih), Zadarska županija (2 oboljelih), Dubrovačko-neretvanska županija (1 oboljeli).

Trenutno novooboljeli od ospica javljaju se isključivo u Gradu Zagrebu.

U drugim županijama oboljeli su utvrđeni uglavnom tijekom prve polovice godine.

Od ukupno 53 oboljela od ospica, 9 je slučaja importirano (zarazu su stekli izvan Hrvatske).

27 osoba zarazilo se u Hrvatskoj u kontaktu s oboljelima od ospica, a za 17 oboljelih ne može se utvrditi izvor infekcije.

25 oboljelih osoba je necijepljeno, 5 oboljelih je nepotpuno cijepljeno (samo jednom dozom cjepiva), 7 oboljelih osoba su primile 2 doze cjepiva, a u 16 osoba je cjepni status nepoznat.

U Gradu Zagrebu tijekom 2019. godine oboljela je 31 osoba.

Od ukupnog broja, dvije osobe, oboljele su u veljači i svibnju, zarazu su stekle van zemlje (importirani slučajevi) i nisu zarazu proširile na druge osobe.

Od kraja kolovoza do 8. studenog oboljelo je još 29 osoba u Zagrebu te se prikupljaju epidemiološki podaci i poduzimaju se protuepidemijske mjere.

Prema do sada prikupljenim podacima vidljiva su dva grupiranja oboljelih u Zagrebu - grupiranje na radnom mjestu koje je krenulo od necijepljene mlade osobe te obiteljsko grupiranje u necijepljenoj višečlanoj obitelji.

Kod oboljelih osoba kod kojih je rađena genotipizacija utvrđen je genotip D8.

Svaku sumnju na ospice potrebno je odmah prijaviti nadležnoj epidemiološkoj službi radi poduzimanja protuepidemijskih mjera i sprječavanja daljnjeg širenja.

Ospice su akutna virusna bolest koja počinje s prodromalnom ili kataralnom fazom, koja traje od 2 do 4 dana. To je vrućica i najmanje jedan od simptoma (kašalj, kataralna upla sluznice nosa i gornjih dišnih putova te konjunktivitis), slično bilo kojoj infekciji gornjih dišnih putova.

Karakteristični osip za ospica - eritematozni makulopapularni egzantem - pojavljuje se 2 do 4 dana nakon pojave vrućice i to najprije na licu i glavi, a zatim na trupu i ekstremitetima; može biti konfluentan na licu i gornjem dijelu tijela.

Tijekom sljedećih 3 do 5 dana, osip u različitim dijelovima tijela nestaje redoslijedom kojim se pojavio, a potpuni oporavak nastupa u roku od 7 dana nakon pojave osipa u nekompliciranim slučajevima.

Koplikove pjege javljaju se 2. ili 3. dana bolesti i prisutne su u 70% oboljelih. Prvo se pojave na bukalnoj sluznici (unutrašnja strana obraza), nasuprot gornjeg kutnjaka. To su sitne, sivkaste naslagice s okolnom svijetlo crvenom sluznicom i smatraju se patognomoničnim za ospice. Iščeznu za 1 ili 2 dana kada se počinje javljati osip

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECTMaxfluMaxirino
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: