x
x

Brexit bez dogovora mogao bi pogoršati nestašicu lijekova u Europi

  Marija Škrlec, mag. pharm

  16.08.2019.

Kako se približava 31. listopada, kada Britanija treba izaći iz EU, tako zdravstveni radnici upozoravaju da bi se manjak određenih lijekova na tržištu Europe mogao pogoršati u slučaju da se ne postigne dogovor oko Brexita.

Brexit bez dogovora mogao bi pogoršati nestašicu lijekova u Europi

S jedne će strane Britanija osjetiti posljedice te su neke farmaceutske tvrtke zadržale pravo da, ako će biti potrebno, uvezu zalihe lijekova putem zrakoplova. S druge je strane ostatak Europe koji će se također susresti s određenim poteškoćama; primjerice, trenutno se svaki mjesec iz Britanije isporučuje oko 45 milijuna paketa lijekova u ostatak Europe, čija približna vrijednost iznosi oko 12 milijardi funti (14,5 milijardi dolara).

Europska agencija za lijekove (EMA) rekla je da je Europa spremna za Brexit te da su dovršena odobrenja za gotovo 400 lijekova pod njihovim nadzorom koji su trebali dodatne obrade zbog predstojećeg izlaska Britanije; za još tri lijeka čeka se autorizacija.

Pharmaceutical Group of the European Union (PGEU) javlja da su rezultati istraživanja u 21 europskoj državi pokazali da su sve te države prošle godine imale nestašicu lijekova, među kojima su često spominjana cjepiva.

Iz regulative i industrije kažu da bi pojačana carinska kontrola u lukama i drugim granicama između Britanije i EU mogla poremetiti opskrbu lijekovima i kemijskim spojevima potrebnim za njihovu proizvodnju. A mnoge se države EU već suočavaju s nedostatkom nekih lijekova zbog problema s proizvodnjom, regulatorima ili distribucijom.

Izvor: Reuters