x
x

SGLT2 inhibitori nisu povezani s ozbiljnim infekcijama mokraćnog sustava

  Marija Škrlec, cand. mag. pharm

  03.08.2019.

Upotreba inhibitora natrij-glukoza kotransportera 2 (SGLT2) nije povezana s povećanim rizikom za teške infekcije mokraćnog sustava (UTI) u usporedbi s drugim lijekovima protiv dijabetesa.

SGLT2 inhibitori nisu povezani s ozbiljnim infekcijama mokraćnog sustava

2015. godine Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) izdala je upozorenje na ovaj potencijalni rizik. Činjenica je da inhibitori SGLT2 povećavaju glukozu u urinu, što potencijalno potiče rast bakterija.

Nakon pretraživanja claims databases istraživači su usporedili preko 55.000 odraslih s dijabetesom tipa 2 na terapiji sa SGLT2 inhibitorima, s novim korisnicima inhibitora dipeptidil peptidaze 4 (DPP4) ili s korisnicima agonista glukagonu sličnog peptida 1 (GLP1). Pacijenti s visokim rizikom za UTI bili su isključeni.

Rezultati su pokazali da je učestalost teških UTI bila slična u skupinama pacijenata s inhibitorima SGLT2 i DPP4. Učestalost je bila niža kod pacijenata sa SGLT2 inhibitorima nego kod pacijenata s GLP1 agonistima (2,15 naprema 2,96 slučajeva na 1000 osoba-godina).

Ovime je dokazano da pacijenti na terapiji sa SGLT2 inhibitorima nemaju razloga za povećanu brigu od teških infekcija mokraćnog sustava.

OGLASI
BisolexAndol PROMaxflu
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: