x
x

15% bolesnika s akutnom ozljedom mozga u EEG-u ima odgovor na glasovne upute

  28.06.2019.

Mali postotak pacijenata s akutnom ozljedom mozga koji fizički ne reagiraju na verbalne naredbe pokazuju cerebralne odgovore, a ti pacijenti pokazuju i bolji oporavak u odnosu na skupinu bolesnika bez aktivacije mozga na uputu, objavljeno je u časopisu New England Journal of Medicine.

15% bolesnika s akutnom ozljedom mozga u EEG-u ima odgovor na glasovne upute

EEG-om je praćeno više od 100 bolesnika s akutnom ozljedom mozga na jednoj intenzivnoj njezi dok su dobivali govorne upute, kao što su npr. otvori i zatvori desnu ruku. EEG odgovor na govorne upute praćen je pomoću algoritma strojnog učenja.

4 dana nakon ozljede, 15% pacijenata imalo je u EEG-u odgovor na govorne upute iako ih svi nisu mogli i fizički pratiti. Od tih pacijenata, 50% je bilo u stanju fizički pratiti naredbe nakon odlaska iz intenzivne njege, nasuprot 26% onih koji nisu imali odgovor u EEG-u. Osim toga, oni koji su imali odgovor u EEG-u, imali su i bolje funkcionalne ishode u godini dana - 44% pacijenata se moglo ostaviti na miru tijekom dana u razdoblju od 8 sati, u usporedbi s 14% bolesnika koji nisu imali inicijalni EEG odgovor.

Urednici zaključuju da bi se daljnjim istraživanjima moglie dobiti informacije o prognozi akutne ozljede mozga i potencijalno omogućiti komunikaciju s pacijentima koji ne reagiraju na standardni klinički pregled.