x
x

Alzheimerova bolest – utjecaj na život i psihičko zdravlje njegovateljica

  29.08.2019.

Rano prepoznavanje emocionalnog stresa kod njegovatelja nužno je kako bi se uspjelo preventivno djelovati (savjetovanje, suportivna psihoterapija, kognitivno-bihevioralni tretman), te spriječiti razvoj ili pogoršanje već postojećih tjelesnih bolesti (npr. kardiovaskularnih), odnosno mentalnih poremećaja od kojih su, osim nesanice, najčešći anksioznost i depresivnost objavljeno je u čaopisu Socijalna psihijatrija.

Alzheimerova bolest – utjecaj na život i psihičko zdravlje njegovateljica

Demencija je javnozdravstveni problem koji će postati sve vidljiviji kako stanovništvo stari. Danas u svijetu živi 50 milijuna ljudi oboljelih od demencije, a procjenjuje se da će do 2030. broj oboljelih narasti na 65,7 milijuna, odnosno na 115,4 milijuna oboljelih do 2050. godine.

Danas kada demenciju nastojimo dijagnosticirati što ranije, bitno je oboljelima i njihovim obiteljima ponuditi kontinuirani i što kvalitetniji program liječenja i skrbi. U ovom radu željeli smo pokazati koji su glavni problemi vezani uz Alzheimerovu bolest i druge demencije u suvremenom svijetu, a bitno utječu na život žena njegovatelja.

Opisan je utjecaj na žene koje skrbe za ljude s demencijom u ulozi profesionalnog njegovatelja i na žene koje preuzimaju ulogu neformalnog njegovatelja osobe oboljele od demencije.

Rano prepoznavanje emocionalnog stresa kod njegovatelja nužno je kako bi se uspjelo preventivno djelovati (savjetovanje, suportivna psihoterapija, kognitivno-bihevioralni tretman), te spriječiti razvoj ili pogoršanje već postojećih tjelesnih bolesti (npr. kardiovaskularnih), odnosno mentalnih poremećaja od kojih su, osim nesanice, najčešći anksioznost i depresivnost.

Suzana Uzun, Ninoslav Mimica, Oliver Kozumplik, Marija Kušan Jukić, Ivana Todorić Laidlaw, Dubravka Kalinić, Nela Pivac, Trpimir Glavina, Ivan Požgain