x
x

Pripravci kanabinoida u Hrvatskoj

  31.05.2019.

U Republiku Hrvatsku je stigla nova pošiljka pripravka kanabinoida u obliku uljne otopine. Distribucija pripravaka u ljekarne vršit će se putem veledrogerija.

Pripravci kanabinoida u Hrvatskoj

Pripravak je u obliku uljne otopine u bočicama od 25 ml s dozatorom.
Pripravak se izdaje na liječnički recept i dostupan je u jednoj formulaciji i jačini:
oralna otopina 10,0 mg THC / 10,0 mg CBD po 1 mL ulja.

Pripravci kanabinoida mogu propisivati izabrani doktori medicine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti temeljem preporuke liječnika specijalista. Liječnici specijalisti, koji sukladno pravilniku mogu preporučiti ove pripravke su specijalisti neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i pedijatrije sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije.

Pripravci kanabinoida izdaju se isključivo u ljekarni, na recept koji je propisao izabrani liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, pri čemu trošak lijeka snosi pacijent, bez mogućnosti refundacije od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, s obzirom se radi o pomoćnoj terapiji.

Pripravci koji sadrže THC mogu se propisivati na recept u količini potrebnoj za liječenje do najviše 30 dana. Ukupna količina propisanog THC-a za 30 dana liječenja ne smije biti veća od 7,5 g.

Povjerenstvo za primjenu konoplje u medicinske svrhe  Ministarstva zdravstva za pojedine indikacije za koje smatra da je u njih opravdana primjena ovog proizvoda ima ponešto drugačije preporuke ( manje razlike u učestalosti primjene i ukupnim dnevnim dozama) koje su dostupne ovdje
Tablice za doziranje prema indikacijama