x
x

I malo tjelesne aktivnosti tijekom tjedna pomaže u smanjenju smrtnosti

  22.03.2019.

Samo 10 minuta vježbanja tjedno je bolje od neaktivnosti i smanjuje mortalitet, rezultat je studije objavljene u časopisu British Journal of Sports Medicine. Veći stupanj fizičke aktivnosti pokazao se još protektivnijim.

I malo tjelesne aktivnosti tijekom tjedna pomaže u smanjenju smrtnosti

Istraživači su u nacionalno istraživanje u SAD-u uključili 88.000 odraslih osoba u dobi od 40 do 85 godina. Ispitanici su metodom intervjua dali podatke o svojim tjednim fizičkim aktivnostima u slobodno vrijeme. Tijekom prosječnog praćenja od 9 godina, 9% ispitanika je umrlo.

Nakon prilagodbe za BMI, status pušenja i druge potencijalne rizike, sudionici koji su imali minimalan broj aktivnosti - od 10 do 59 minuta tjedno - imali su niži rizik od smrtnosti u odnosu na one koji su bili neaktivni (omjer rizika, 0,82). Veća korisnost tjelesne aktivnosti je uočena i kada su ljudi bili aktivni 1500 minuta tjedno i to više od 5 do 10 puta od preporučene količine (HR, 0,54).

Autori zaključuju da je promicanje tjelesne aktivnosti bilo kojeg intenziteta i količine značajno u smanjenju smrtnosti u općoj populaciji.