x
x

Mjere kojima HLK spriječava odlazak liječnika u inozemstvo

  09.02.2018.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Trpimir Goluža je u četvrtak najavio mjere kojima će HLK pokušati spriječiti odlazak liječnika u inozemstvo.

Mjere kojima HLK spriječava odlazak liječnika u inozemstvo

Goluža je pritom izjavio kako je problem ostanka liječnika u Hrvatskoj usko vezan uz rješavanje stambenog pitanja, pa je stoga HLK s jednom komercijalnom bankom ugovorio kreditne linije za stambeno zbrinjavanje liječnika s kamatnim stopama od 3,3 i 3,5%.

To koristi 5300 liječnika, kojima smo kumulativno uštedjeli 700 milijuna kuna, rekao je Goluža.

HLK ulaže novac u stručno usavršavanje liječnika obiteljske i specijalne medicine, pa je za tu namjenu povučeno 30 milijuna kuna iz europskih fondova. Namjeravamo u suradnji s hrvatskim liječnicima u inozemstvu organizirati stručno usavršavanje kod njih za mlade i ambiciozne liječnike, koji bi po povratku u Hrvatsku primijenili to znanje, kazao je.

U HLK također pripremaju projekt "Partnerstvo za zdravlje", u kojem bi lokalna samouprava pronašla odgovarajuće zemljište i jamčila što nižu komunalnu naknadu, a HLK bi gradio stanove za liječnike znatno povoljnije od onih na tržištu.

Razgovarali smo s gradonačelnicima 10 gradova, svi su izrazili interes za takvom suradnjom, a najdalje smo stigli u Osijeku gdje pregovaramo s tamošnjim Sveučilištem o parceli na kojoj bi gradili 30 stanova, kazao je predsjednik HLK.

HLK