x
x

Svjetski dan borbe protiv raka, 4. 2.

  03.02.2020.

U svijetu se svake godine 4. veljače obilježava Svjetski dan borbe protiv raka kao jedinstvena inicijativa za borbu protiv ove globalne epidemije.

Svjetski dan borbe protiv raka, 4. 2.

Tim se obilježavanjem nastoji podići svjesnost i znanje o raku i tražiti od vlada i pojedinaca u cijelom svijetu da poduzmu što učinkovitije mjere u borbi protiv raka.

Od 2016. do 2019. godine se Svjetski dan borbe protiv raka obilježava krilaticom "Mi možemo. Ja mogu.", uz poruku da svi mi možemo učiniti mnogo kako bismo smanjili breme malignih bolesti u društvu.

Rak je izraz za veliku skupinu bolesti koje mogu zahvatiti praktički svaki dio tijela.

Nastaje iz jedne stanice nizom transformacija i prelazaka iz predmalignih promjena do malignih tumora.

Metastaziranje, ubrzano stvaranje abnormalnih stanica koje se mogu proširiti na susjedne dijelove tijela i u druge organe, glavni je uzrok smrti zbog maligne bolesti.

Broj osoba oboljelih od zloćudnih bolesti u stalnom je porastu, što je u najvećoj mjeri posljedica povećanog očekivanog trajanja života i većeg broja osoba starije dobi u kojoj se rak češće pojavljuje.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predviđa da će se broj oboljelih u svijetu povećati s 14 milijuna u 2012. godini na 24 milijuna 2035. godine, dok će broj umrlih porasti s 8,2 milijuna na 13 milijuna godišnje.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Ibuxin RapidGastalMaxflu
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: