x
x

Svjetski dan šećerne bolesti - 14. 11.

  13.11.2017.

Svjetski dan šećerne bolesti se 14. studenog obilježava devetu godinu zaredom sukladno preporuci Međunarodne dijabetičke federacije (engl. International Diabetic Federation).

Svjetski dan šećerne bolesti - 14. 11.

Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti je "Žene i dijabetes - naše pravo na zdravu budućnost".

Ovogodišnja kampanja promiče važnost obrazovanja i liječenja žena sa šećernom bolesti ili povećanim rizikom za razvoj ove bolesti kako bi se poboljšalo njihovo zdravlje i ojačala njihova uloga u prevenciji razvoja šećerne bolesti u cijeloj obitelji.

U svijetu od šećerne bolesti boluje 199 milijuna žena, od čega je 40% u reproduktivnoj dobi.

Šećerna bolesti je deveti najčešći uzrok smrti žena (2,1 milijuna godišnje).

Žene sa šećernom bolesti imaju 10 puta veći rizik od razvoja akutne koronarne bolesti.

Procjenjuje se da je 16% trudnica (oko 21 milijun) protekle godine imalo gestacijski dijabetes: prema predviđanjima će polovica njih razviti dijabetes u narednih pet do deset godina.

70% slučajeva šećerne bolesti tipa 2 se može spriječiti prihvaćanjem zdravih stilova života, a 70% preuranjenih smrti odraslih je povezano sa štetnim navikama razvijenim tijekom adolescencije.

U svijetu od šećerne bolesti trenutno boluje 415 milijuna ljudi, a predviđa se da će do 2040. godine bolovati 642 milijuna. 

Prema registru CroDiab, u Hrvatskoj je 2016. godine zabilježeno 284185 osoba sa šećernom bolešću, a pretpostavlja se da preko 40% slučajeva nije ni dijagnosticirano.

Prioritet prevencije šećerne bolesti bi, posebice za razvijene zemlje, trebalo biti promicanje tjelesne aktivnosti djevojaka u pubertetu te općenito obrazovanje žena i djevojaka koje mogu najviše utjecati na prevenciju šećerne bolesti tipa 2 kod budućih generacija razvijanjem zdravih prehrambenih navika svoje djece te poticanjem djece na svakodnevnu tjelesnu aktivnost.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo www.hzjz.hr 

OGLASI
MaxfluGastalIbuxin Rapid
OGLAS
Maxflu
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: