x
x

Svjetski dan borbe protiv artritisa, 12. 10.

  10.10.2017.

„Potičimo kretanje“ slogan je organizacije Desetljeće kostiju i zglobova 2010. - 2020. koja ima potporu UN-a i Svjetske zdravstvene organizacije, a u fokusu su joj mišićno-koštane bolesti. U Hrvatskoj djeluje Hrvatski nacionalni odbor „Desetljeće kostiju i zglobova 2010.-2020.“ te se Svjetski dan borbe protiv artritisa obilježava s ciljem povećanja svijesti o socijalnom i ekonomskom opterećenju mišićno-koštanih bolesti za društvo, promoviranja opravdanosti prevencije i liječenja, ohrabrenja bolesnika da brinu o svojem zdravlju te poticanja istraživanja za poboljšanje, sprječavanje i liječenje tih bolesti.

Svjetski dan borbe protiv artritisa, 12. 10.

Među najučestalije reumatske bolesti svrstavaju se reumatoidni artritis koji zahvaća od 1 do 2% svjetske populacije i spondiloartritis od kojeg obolijeva od 0,5 do 2% svjetske populacije. Kod reumatskih bolesti dolazi do razaranja kostiju i hrskavice što je praćeno oteklinama i bolnošću zglobova. Jednom postavljena dijagnoza često je i doživotna te uvelike umanjuje kvalitetu života oboljele osobe, a i obitelji oboljelih. Također, može dovesti do značajne invalidnosti.

Reumatoidni artritis češće zahvaća žene te se uglavnom javlja u dobi između 20. i 45. godine, iako se može javiti u svakoj životnoj dobi. Zglobovi šaka i stopala su najčešće zahvaćeni što vrlo brzo dovodi do radne i funkcionalne nesposobnosti. 

Više na: www.stampar.hr

VEZANI SADRŽAJ > <