x
x

Ima li gubitak kilograma utjecaj na recidiv karcinoma?

  08.06.2016.

Prva velika studija kojom se želi utvrditi smanjuje li gubitak težine rizik od povratka karcinoma trebala bi početi u Sjedinjenim Državama i Kanadi, piše u ponedjeljak BBC.

Ima li gubitak kilograma utjecaj na recidiv karcinoma?

Znanstvenici vjeruju da bi postizanje zdrave tjelesne težine moglo smanjiti rizik za petinu kada se radi o recidivu raku dojke. Oko 3.200 žena sudjelovat će u istraživanju, za koje znanstvenici kažu da je iznimno važno jer je još uvijek nedokazano ima li smanjivanje tjelesne težine ikakav utjecaj na povratak karcinoma i zbog čega.

Jennifer Ligibel iz ženskog onkološkog centra koji pripada Institutu za rak Dana-Faber kazala je:  "Znamo već godinama da žene koje imaju prekomjernu težinu te one pretile kojima se dijagnosticira rak dojke imaju povećan rizik od povratka karcinoma i smrti".

Ona kaže da se to vidjelo u više od 100 studija ali da je objašnjenje nejasno. Otprije postoje dokazi da gubitak težine nakon dijagnoze može biti od pomoći, ali ta teza nije testirana u nekoj većoj studiji.

Dvogodišnje istraživanje počet će u kolovozu, kada će se regrutirati pretile pacijentice s BMI-jem višim od 27.

Nakon što bude završena njihova teraprija protiv raka, žene će dobivati savjete od nutricionista kako bi smanjile kalorijski unos na između 1200 i 1500 kalorija dnevno. Trebale bi i vježbati i oko 250 minuta tjedno.

Očekuje se da će se na svakih 100 žena u studiji koje ne izgube težinu rak vratiti kod njih 23, dok bi se kod onih koje se riješe viška karcinom trebao ponovno pojaviti kod njih 19 na sto.

Zasad je nejasno koje se promjene događaju unutar pretilog tijela a koje bi vodile do recidiva,  ali postoje neke teorije oko razine inzulina i upalnih procesa.

Ako se teorija potvrdi, tada bi mogla biti valjana i za druge vrste raka. Poznato je da su karcinom prostate i debelog crijeva usko vezani s brojem centimetara u struku, dok vjerojatno kod raka pluća ili kože to nema nikakve veze.

Tim znanstvenika u turskoj bolnici već je napravio manje istraživanje na 295 pacijentica koje je pokazalo da pretile žene slabije reagiraju na kemoterapiju te da im se češće rak vrati.

Kod onih pacijentica s normalnom težinom ili pothranjenih 31 posto ih je reagiralo na terapiju, a u pretiloj skupini reagiralo ih je samo 17. Bolest se vratila kod prve skupine prosječno nakon 150 mjeseci, a kod druge nakon 76 mjeseci.

www.hina.hr