x
x

PLIVA donirala vrijedne dijagnostičke uređaje - pokretne spirometre

  04.05.2016.

PLIVA donirala vrijedne dijagnostičke uređaje Hrvatskom torakalnom društvu i Hrvatskom respiratornom društvu

PLIVA donirala vrijedne dijagnostičke uređaje - pokretne spirometre

PLIVA HRVATSKA d.o.o. donacijom dvaju pokretnih spirometara za dijagnostiku i prevenciju plućnih bolesti u vrijednosti od 41.000 kuna službeno je obilježila Svjetski dan astme i kraj humanitarno – zdravstvene akcije „Volim hodanje“. Spirometri su donirani Hrvatskom torakalnom društvu i Hrvatskom respiratornom društvu kako bi medicinskim djelatnicima pomogli u zajedničkoj brizi o pacijentima.

Javnozdravstvena akcija „Volim hodanje“ provodi se već petu godinu za redom u četiri najveća hrvatska grada s ciljem promicanja zdravog življenja, a ovog puta s posebnim naglaskom na podizanje svjesnosti o kroničnim bolestima respiratornog sustava, posebice astme i KOPB-a. Samo u 2015. godini akciji se pridružilo više od 12.000 građana koji su svojim sudjelovanjem dodatno uvećali iznos donacije budući da je za svaki prehodani kilometar PLIVA donirala 1 kn za kupnju spirometara.

Kronična opstruktivna plućna bolest  (KOPB) predstavlja treći vodeći uzrok smrti u svijetu, odmah iza bolesti krvožilnog i cerebrovaskularnih bolesti. U Europi od KOPB-a boluje između 4 i 10% ukupne odrasle populacije, a broj oboljelih je u stalnom porastu. Gotovo 70% bolesnika nema postavljenu dijagnozu, a za liječenje bolesti nužno je pravovremeno dijagnosticiranje te pridržavanje propisanih terapija. Astma se za razliku od KOPB-a najčešće javlja u mlađoj životnoj dobi, a polovina bolesnika oboli do svoje desete godine. Procjenjuje se da od astme u svijetu boluje više od 300 milijuna ljudi, a posljednjih je godina broj oboljelih u porastu. Riječ je o bolesti koja se ne može u potpunosti izliječiti, ali se pravovremenom dijagnozom i pravilnim tretiranjem može držati pod kontrolom. 

Hrvatskom torakalnom društvu i Hrvatskom respiratornom društvu vrijednu donaciju u ime PLIVE uručio je predsjednike Uprave Mihael Furjan.

„Iznimno mi je drago što smo već 95 godina partner hrvatskom zdravstvenom sustavu i imamo priliku pomoći zajednici u kojoj poslujemo i ostvarujemo uspješne rezultate. Ponosni smo što na ovaj način možemo dati doprinos poboljšanju zdravlja naših pacijenata i liječnicima olakšati postavljanje dijagnoze oboljelima. Kao kompaniji svjesnoj svoje društvene odgovornosti želja nam je nastaviti ulagati u razvoj zdravstvenog sustava s ciljem poboljšanja uvjeta i kvalitete liječenja građana.“ istaknuo je Furjan. 

„Zahvaljujemo PLIVI koja je prepoznala naše potrebe za nabavom spirometara koji će nam biti od velike pomoći u svakodnevnom radu sa pacijentima. Riječ je o donaciji od iznimnog značaja. Ovi dijagnostički uređaji će uz pravovremeno otkrivanje kroničnih respiratornih bolesti koje ozbiljno utječu na kvalitetu života također olakšati liječenje oboljelih i nastavno na pravovremeno postavljanje dijagnoze omogućiti im bolje zdravlje i veću kvalitetu života.“ istaknuo je prof. Miroslav Samaržija predsjednik Hrvatskog torakalnog društva“.

www.pliva.hr