x
x

Konzervativno liječenje apendicitisa – na izbor pacijentu?

  Klara Čičić, dr. med.

  29.12.2015.

Konzervativno liječenje nekompliciranog akutnog apendicitisa u djece pokazalo se učinkovitim, sigurnim i jeftinijim u usporedbi s hitnom apendektomijom. Dati obitelji na izbor između ta dva oblika liječenja bila je jedinstvena ideja autora zanimljivog istraživanja objavljenog u časopisu JAMA Surgery.

Konzervativno liječenje apendicitisa – na izbor pacijentu?

U studiju su bila uključena 102 djeteta u dobi od 7 do 17 godina s akutnim nekompliciranim apendicitisom čije su obitelji mogle birati između konzervativnog liječenja u vidu primjene antibiotika i hitne laparoskopske apendektomije svog djeteta. 37 roditelja izabralo je konzervativno liječenje, a njih 65 operaciju.

Nakon godinu dana, 76% djece liječene konzervativno nije zahtijevalo apendektomiju, a pojavnost kompliciranog apendicitisa tijekom godine dana bila je tek 2,7%. U skupini liječenoj antibioticima zabilježeno je manje dana nesposobnosti i manje zdravstvenih troškova.

Trebaju li pacijenti birati način liječenja naslov je originalnog članka, a odgovor na to pitanje nije jednostavan. Svakako su potrebne daljnje studije kako bi se pokazala opravdanost ovakvog postupanja u zdravstvenoj skrbi.