x
x

Uloga plućne rehabilitacije prije i nakon transplantacije

  22.12.2015.

Plućna rehabilitacija ključna je komponenta u liječenju osoba s kroničnim bolestima dišnog sustava, a u programu transplantacije pluća igra važnu ulogu u smislu individulanog programa za svakog bolesnika prije i nakon transplantacije.

Uloga plućne rehabilitacije prije i nakon transplantacije

Kod ovih je pacijenata nemogućnost vježbanja snažan predskazatelj ishoda operacije i preživljenja, stoga je baš ovo obilježje plućne rehabilitacije od iznimne važnosti. Intenzitet i režim vježbanja određen je karakteristikama bolesti od koje je pacijent bolovao prije transplantacije.

Pretransplantacijska plućna rehabilitacija bolesnicima pomaže u optimiziranju i održavanju funkcionalnog statusa prije operacije uz pružanje interdisciplinarnih informacija važnih za predstojeću operaciju i oporavak. Također uključuje psihosocijalnu potporu za pacijenta i članove obitelji radi umanjivanja stresa i povećanja prilagodbe u periodu čekanja transplantacije.

Posttransplantacijska rehabilitacija započinje u prvih 24-48 sati nakon operacije i usmjerena je na optimalno širenje pluća i toaletu dišnih putova, učinkovito disanje, aktivaciju ekstremiteta i hod.

Edukacijska komponenta posttransplantacijske rehabilitacije uključuje poučavanje o željenom zdravstvenom ponašanju, rizicima, adekvatnom režimu uzimanja lijekova i zdravoj prehrani.

Psihosocijalna potpora odnosi se na pomoć u ponovnom preuzimanju izgubljenih socijalnih i obiteljskih životnih uloga, savjetovanje, prilagodbu na novi organ i daljnje medicinske potrebe, dugoročno moderiranje očekivanja te brigu o psihičkoj dobrobiti pacijenta.