x
x

Učinkovitost Službe za školsku i adolescentnu medicinu RH

  18.03.2015.

Služba za školsku i adolescentnu medicinu u Hrvatskoj ima dugu tradiciju, uspostavljenu organizacijsku strukturu, definiran program i educirano osoblje. Cilj ove studije bio je istražiti zadovoljstvo djece, školskog osoblja i roditelja s postojećim školskim zdravstvenim programom u gradu Zagrebu.

Učinkovitost Službe za školsku i adolescentnu medicinu RH
Služba za školsku i adolescentnu medicinu prepoznata je kao ključan i nužan partner za škole, dostupna za učenike, nastavnike i roditelje, osobito učenika osnovnih škola.

Služba za školsku i adolescentnu medicinu u Hrvatskoj ima dugu tradiciju, uspostavljenu organizacijsku strukturu, definiran program i educirano osoblje. Program je ograničen na aktivnosti u svrhu prevencije. Cilj ove studije bio je istražiti zadovoljstvo djece, školskog osoblja i roditelja s postojećim školskim zdravstvenim programom u gradu Zagrebu.

Osnovnim i srednjim školama u Zagrebu, izabranim nasumično, poslan je upitnik na koji su učenici odgovarali anonimno i pod nadzorom nastavnika. Za srednje škole se pazilo na vrstu srednjoškolskog obrazovanja. Upitnike je ispunilo 448 učenika iz osnovnih i 551 učenik srednjih škola, 596 roditelja i 595 nastavnika.

U osnovnim školama su učenici ocijenili Službu dostupnijom i pristupačnijom, osoblje uslužnijim i odgovornijim, savjetovanje korisnijim i opravdanijim, a tajnost podataka više poštovanom nego učenici srednjih škola (p<0.001). Nastavnici iz osnovnih i srednjih škola ocijenili su Službu vrijednim školskim partnerom (88,9% i 82,3%). Roditelji (78,3% i 67,5%) te nastavnici iz osnovnih i srednjih škola (88,9% i 88,1%) su mišljenja da se aktivnosti Službe ne bi mogle zamijeniti pedijatrijskom ili skrbi liječnika obiteljske medicine. Učenici osnovnih škola su kao najučestalije razloge kontakta sa Službom iznijeli ozljede i stručno savjetovanje, a učenici srednjih škola ocijenili su bihevioralne i probleme vezane uz seksualnost kao najizazovnije. Zadovoljstvo s učinkovitošću odgovora Službe na najizazovnije probleme učenika povoljnije su ocijenili nastavnici iz osnovnih škola (p<0.001 za poteškoće pri učenju, kronične bolesti, nasilje i stručno savjetovanje), roditelji za poteškoće pri učenju i stručno savjetovanje, ali među ocjenama zadovoljstva učenika nije bilo značajne razlike.

Služba za školsku i adolescentnu medicinu prepoznata je kao ključan i nužan partner za škole, dostupna za učenike, nastavnike i roditelje, osobito učenika osnovnih škola.

Marina Kuzman, Marija Posavec, Ivana Marić