x
x
<<< Popis svih stručnih skupova

  19.04.2024.

Praktična primjena chatbotova u svakodnevnom (psihijatrijskom) radu

Mjesto: Klinika za psihijatriju Vrapče, Edukacijski centar Zagreb, Bolnička cesta 32

Umjetna inteligencija (UI) smatra se četvrtom industrijskom revolucijom, a u posljednjih nekoliko godina njena se primjena proširila brojnim područjima života, uključujući zdravstveno i medicinsko područje. Posebna podskupina UI jest upotreba chatbotova, koja je postala svakodnevno iskustvo u mnogim domenama života, uglavnom ondje gdje je potrebno odgovaranje na velik broj sličnih upita. U studenom 2022. godine pušten je u promet ChatGPT – slobodno dostupni chatbot koji daje odgovore koji sliče ljudskim odgovorima, a odgovara na pitanja iz različitih područja znanosti, umjetnosti, zabave, tehnike i slobodnog vremena. U godinu dana njegova postojanja potvrđeno je kako ima veliku primjenu u području medicine. Danas se ChatGPT već uvelike koristi za dobivanje odgovora na medicinska pitanja, koristi se u dijagnostici i planiranju liječenja te psihoedukaciji pacijenata. ChatGPT je pokazao kako može položiti američki liječnički ispit, kako na temelju opisa kliničkih slika ispravno postavlja dijagnozu u 93% slučajeva. Tijekom samo jedne godine postojanja ChatGPT-a, on je usavršavan i njegovi odgovori danas nisu jednaki odgovorima koje je davao pred nekoliko mjeseci. Danas postoje i mogućnosti nadogradnje ChatGPT-a, odnosno korisnici (za sada uz naknadu) mogu “utrenirati”, tj. naučiti ChatGPT da bude korisniji u nekom posebnom području, mogu mu davati specične savjete i upute, čime on postaje fokusiraniji na određeni problem i točniji u davanju odgovora, savjeta, uputa i prijedloga u odnosu na “početni”, “originalni”, “netrenirani” ChatGPT.

Cilj ovog tečaja jest naučiti polaznike što je ChatGPT i kako on radi, tj. radi li se zaista o inteligenciji, razumije li on upite, kako prezentira riječi, kako odabire odgovore; a sve to kako bi korisnik znao pozadinu njegova rada, kako bi razumio njegovo funkcioniranje i tako ga mogao bolje primijeniti u svakodnevnom radu. Nadalje, dati će se prikaz dosadašnjih istraživanja i dosadašnje primjene ChatGPT-a u psihijatriji i medicini općenito. Objasnit će se zbog čega ponekad nastaju greške (tj. netočni ili izmišljeni odgovori) /koje računalni stručnjaci nazivaju halucinacijama/. Polaznicima će se dati primjeri kako u svakodnevnom kliničkom radu mogu koristiti ChatGPt i druge chatbotove, poznavajući njihove prednosti i nedostatke. Na kraju će se uvježbati u nekim konkretnim zadacima i steći će vještine praktične primjene chatbotova u psihijatrijskoj i široj medicinskoj praksi.

Program

9:00 Prijave i pozdravna riječ

9:30 ''Bolnica iz 19. stoljeća koja aktivno živi i u 21. stoljeću'' izv. prof. prim. dr. sc. Petrana Brečić, dr. med.

10:00 ''Digitalizacija i mozak: treba li nam nova znanost?'' prof. dr. sc. Amir Muzur, dr. med.

10:30 ''Što su to chatbotovi i kako rade?'' prof. dr. sc. Siniša Slijepčević

11:00 Pauza za kavu

11:30 ''Primjena chatbotova u širem okviru skrbi za mentalno zdravlje'' doc. dr. sc. Marko Ćurković, dr. med.

12:00 ''Pregled primjene chatbotova u psihijatriji – što znamo'' dr. sc. Jakša Vukojević, dr. med.

12:30 ''Primjena chatbotova u analizi patologije jezika'' dr. sc. Aleksandar Savić, dr. med.

13:00 ''Halucinacije i konfabulacije kod chatbotova: zašto ChatGPT laže?'' izv. prof. dr. sc. Goran Arbanas, dr. med.

13:30 Ručak

14:30 Radionica - Usporedba ChatGPT-a, drugih internetskih platformi i klasičnog pretraživanja (Arbanas, Ćurković, Savić, Vukojević)

15:30 Pauza za kavu

16:00 Radionica - Praktična primjena ChatGPT-a u svakodnevnom radu (Arbanas, Ćurković, Savić, Vukojević)

17:00 Zaključci i završetak tečaja – ispit

Pristupnice za sudjelovanje na tečaju molim pošaljite što ranije jer je broj mjesta ograničen. S naznakom za tečaj: ''Prijava na poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije'' Klinika za psihijatriju Vrapče, Bolnička cesta 32, 10090 Zagreb ili na e-mail adresu: tajnistvo@bolnica-vrapce.hr

Za stručne informacije molim Vas obratite se:

  • izv. prof. dr. sc. Goran Arbanas, e-mail: goran.arbanas@bolnica-vrapce.hr,
  • dr. sc. Jakša Vukojević, e-mail: jaksa.vukojevic@bolnica-vrapce.hr i
  • dr. sc. Aleksandar Savić, e-mail: aleksandar.savic@bolnica-vrapce.hr

Tečaj je bodovan od Hrvatske liječničke komore s 10 bodova za aktivne sudionike te 8 bodova za pasivne sudionike, kao i europskim sustavom bodovanja.

KOTIZACIJA

Kotizacija za liječnike specijaliste psihijatrije, liječnike opće medicine i liječnike drugih specijalnosti iznosi 110 €, za specijalizante, psihologe, socijalne radnike, socijalne pedagoge, medicinske sestre i druge stručnjake u području mentalnog zdravlja i suradne struke iznosi 75 €. Kotizacija se uplaćuje na žiro račun Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu HR8423400091110024619 s pozivom na broj 15262 i naznakom za tečaj “Praktična primjena chatbotova u svakodnevnom (psihijatrijskom) radu''.

Izvor: Bolnica Vrapče: Pozivnica na tečaj: Praktična primjena chatbotova u svakodnevnom (psihijatrijskom) radu (pdf)

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Andol PROGastalPLIVIT total energy