x
x
<<< Popis svih stručnih skupova

  Od 28.09.2016. do 01.10.2016.

Prevencija kroničnih nezaraznih bolesti u kulturi zdravlja

Mjesto: Zagreb, Hotel Dubrovnik

Najnoviji podaci upozoravaju da su kronične nezarazne bolesti vodeći uzrok smrtnosti u svijetu uz iznimno opterećenje zdravstvenih sustava i značajno narušenu kvalitetu života oboljelih. Zbog zastrašujućih podataka o posljedicama kroničnih nezaraznih bolesti, u svijetu su već pokrenuti brojni programi na svim razinama. Prepoznata je potreba jačanja svih aktivnosti usmjerenih ka prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti. U tome značajno mjesto zauzimaju i društvene aktivnosti koje jačaju javnu svijest, populariziraju, educiraju, informiraju i senzibiliziraju različite struke i društvo u cjelini o ovom problemu.

Znamo da nema jednostavnog recepta ni rješenja. Različite metode i pristupi imaju za cilj podizanje svjesnosti zdravih osoba o načinima sprječavanja nastanka bolesti, ali istovremeno imaju za cilj i rano prepoznavanje svih osoba s čimbenicima rizika te rano prepoznavanje, dijagnosticiranje i liječenje oboljelih.

Uz sve dosadašnje programe, još uvijek smo daleko od postavljenih ciljeva, još uvijek živimo u kulturi bolesti, a ne u kulturi zdravlja. Prečesto promatramo bolesni organ, a ne osobu u cjelini i u okruženju u kojem živi. Za zdravlje se treba izboriti, za zdravlje i kvalitetu života treba živjeti. Kažemo da je cijeli život samo put ka zdravlju i da zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu. I danas vrijedi stara izreka da je uvijek bolje spriječiti nego liječiti. Samo zajedničkim radom svih sudionika u prevenciji možemo učiniti civilizacijski iskorak ka zaustavljanju i smanjivanju posljedica koje kronične nezarazne bolesti sa sobom nose, promatrajući uvijek čovjeka kao biološko, psihološko, socijalno i duhovno biće.

Ne zaboravimo vizionarske riječi iz teksta Povelje za promociju zdravlja koja je donesena prije punih 30 godina na prvoj međunarodnoj konferenciji o promicanju zdravlja u kanadskoj Ottawi: „Zdravlje se stvara tamo gdje ljudi žive, gdje se vole, rade i igraju“. Zagrebački institut za kulturu zdravlja njeguje i promiče iste vrijednosti. Upravo povodom tri desetljeća od toga događaja, u rujnu organiziramo prvu Međunarodnu konferenciju o prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti u Hrvatskoj.

Pozvani ste. Želimo na jednom mjestu i u isto vrijeme okupiti entuzijaste, stručnjake, promotore te predstavnike svih važnih institucija i tijela u sustavu zdravstvene zaštite i izvan njega koji svojim odlukama oblikuju zdravstvenu politiku i prostor djelovanja u prevenciji nezaraznih bolesti. Kroz primjere dobre prakse i novih postignuća razmijenit ćemo vrijedna iskustva i promišljanja. Pozvani su i predstavnici medija, sve zainteresirane strane, kako bismo zajedno, aktivno i pozitivno djelovali na osvješćivanju opasnosti od kroničnih nezaraznih bolesti. U njihovoj prevenciji upravo kultura zdravlja ima veliki potencijal.

Oblikujmo platformu čiji sudionici govore o zdravlju, životu i kvaliteti života na drugačiji način. To je proces u kojem svatko ima svoje mjesto i svoju ulogu. Učinimo taj iskorak zajedno!

Veselimo se susretu u Zagrebu!

Za Organizacijski odbor

predsjednik

prof. dr. sc. Veljko Đorđević

PROGRAM

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT D 2000MaxfluBisolex