x
x

Antikolinergici povećavaju rizik za demenciju

  Klara Čičić, dr. med.

  07.02.2015.

Uporaba antikolinergičkih lijekova povezana je s povećanim rizikom oboljenja od demencije u starijih osoba, objavljeno je u časopisu JAMA Internal Medicine. Potrebno je osvijestiti zdravstvene radnike i starije odrasle o ovom potencijalnom riziku antikolinergičkih lijekova.

Antikolinergici povećavaju rizik za demenciju
Najčešće upotrebljavani antikolinergici su triciklički antidepresivi, antihistaminici prve generacije te antimuskarinski lijekovi za liječenje prekomjerno aktivnog mjehura.

Rizik razvoja demecije ovisi o dozi uzimanog lijeka, dakle što je veća upotreba lijeka, veći je rizik, no pokazalo se kako i manje doze povećavaju rizik od demencije.

U američkoj kohortnoj studiji sudjelovalo je 3434 osoba starijih od 65 godina koje nisu imale demenciju na početku studije. Praćena je upotreba lijekova tijekom 10 godina, a pojavnost demencije bilježena je svake dvije godine.

Navedena studija je opservacijskog tipa pa se stoga ne može sa sigurnošću utvrditi uzročnoposljedična veza upotreba antikolinergika i demencije, no jaka sumnja postoji.

Najčešće upotrebljavani antikolinergici su triciklički antidepresivi, antihistaminici prve generacije te antimuskarinski lijekovi za liječenje prekomjerno aktivnog mjehura. Smatra se da te lijekove koristi gotovo 20% starije populacije. Kognitivni poremećaj povezan s antikolinergičkom aktivnosti za sada se smatra reverzibilnim nakon prekidanja terapije, no potrebne su dodatne studije koje bi to potvrdile.