x
x

Ospice u Hrvatskoj

  05.02.2015.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo obavijestio je javnost o prvom grupiranju ospica u Hrvatskoj 16. prosinca 2014. godine, a ovdje iznosimo stanje s ospicama do današnjeg dana.

Ospice u Hrvatskoj
Do danas su prikupljeni podaci o preko 60 oboljelih od ospica u Hrvatskoj, od kojih je dio laboratorijski potvrđen, a dio bolesnika je još u obradi te se službene prijave tek očekuju.

Od prosinca 2014. godine zabilježeno je nekoliko slučajeva unosa ospica iz inozemstva (iz Njemačke, Bosne i Hercegovine, Srbije), a neki od importiranih slučajeva su rezultirali širenjem infekcije među necijepljenim članovima obitelji, što je dovelo do nekoliko obiteljskih grupiranja ospica. Dodatno, zabilježeni su pojedinačni slučajevi sa ili bez daljnjeg prijenosa bolesti na bliske kontakte, a za koje se ne može utvrditi jesu li se zarazili u inozemstvu.

Do danas su prikupljeni podaci o preko 60 oboljelih od ospica u Hrvatskoj, od kojih je dio laboratorijski potvrđen, a dio bolesnika je još u obradi te se službene prijave tek očekuju.

Velika većina bolesnika nije cijepljena protiv ospica.

Većina oboljelih se može povezati s drugim bolesnicima kao dio obiteljskog grupiranja ili kao bliski kontakti s bolesnicima s kojima nisu u rodu.

U Zagrebu je zabilježeno nekoliko obiteljskih grupiranja bolesti, prvenstveno u velikim obiteljima s visokim udjelom necijepljenih članova.

U Rijeci te u Vinkovcima je zabilježeno po jedno manje grupiranje koje nije unutar obitelji.

Pojedinačnih bolesnika koje u ovom trenutku ne možemo povezati s drugim bolesnicima u Hrvatskoj ima u Zagrebu i jedan bolesnik u Rijeci, koji se najvjerojatnije zarazio izvan Hrvatske.

U početku epidemije većina oboljelih su bili kontakti osoba koje su se zarazile u inozemstvu, a s daljnjim razvojem, sve je veći broj bolesnika koji nemaju nikakav izravni niti posredni kontakt s inozemstvom.

Četvoro oboljelih je razvilo upalu pluća kao komplikaciju bolesti, a jedan upalu srednjeg uha.

Podsjećamo da je u suzbijanju epidemije izuzetno važno svaku postavljenu sumnju na ospice odmah prijaviti nadležnoj epidemiološkoj službi zbog pravovremene obrade kontakata oboljelog od ospica i provedbe protuepidemijskih mjera.

 

Izvor informacija: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr