x
x

Preskakanje obroka, pretilost i kardiometabolički rizik kod djece

  10.01.2015.

U nedavnom finskom istraživanju na uzorku od 512 djevojčica i dječaka dobi 6-8 godina, ispitane su prehrambene navike, prehrambeno ponašanje i drugi prehrambeni čimbenici koji mogu utjecati na povećanje udjela masnog tkiva i kardiometabolički rizik.

Preskakanje obroka, pretilost i kardiometabolički rizik kod djece
Autori napominju da bi djeca prvo trebala početi redovito konzumirati glavne obroke. Roditelji bi djeci trebali ponuditi i uravnoteženije prehrambene opcije – prije svega, više ribe umjesto crvenog mesa te vodu i niskomasno mlijeko umjesto zaslađenih pića.

Rezultati su pokazali da djeca koja preskaču obroke i jedu više proteina, češće pokazuju i suvišak masnog tkiva te povećani rizik od budućeg razvoja dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Primijećeno je da navedenom riziku doprinosi i nekontrolirano prehrambeno ponašanje, poput brzog jedenja te emocionalnog prejedanja.

Također, istraživanje je pokazalo i da je prehrana djece daleko od idealne. Više od polovice djece svakodnevno je preskakalo barem jedan od triju glavnih obroka, a međuobroci su im bili bogati kalorijama i dodanim šećerom. Unos zasićenih masti, šećera i soli bio im je veći od onog preporučenog.

S obzirom na saznanja istraživanja te u cilju prevencije pretilosti i kardiometaboličkih bolesti, autori napominju da bi djeca prvo trebala početi redovito konzumirati glavne obroke. Roditelji bi djeci trebali ponuditi i uravnoteženije prehrambene opcije – prije svega, više ribe umjesto crvenog mesa te vodu i niskomasno mlijeko umjesto zaslađenih pića.

Izvor: University of Eastern Finland