x
x

Rak endometrija i obiteljska anamneza

  David Čičić, dr. med.

  10.12.2014.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Obstetrics & Gynecology rizik za razvoj raka endometrija je veći kod žena čije majke, sestre ili kćeri boluju od ove maligne bolesti.

Rak endometrija i obiteljska anamneza
Kod žena do 70 godina starosti s pozitivnom obiteljskom anamnezom rizik za razvoj raka endometrija je iznosio 3,1%, u usporedbi s 1.7% kod žena s negativnom obiteljskom anamnezom.

Provedeni sustavni pregled literature i meta-analiza su pokazali da anamneza raka endometrija kod majke, sestre ili kćeri povećava rizik za razvoj ovog raka kod žena za 82%. Kod žena do 70 godina starosti s pozitivnom obiteljskom anamnezom rizik za razvoj raka endometrija je iznosio 3,1%, u usporedbi s 1.7% kod žena s negativnom obiteljskom anamnezom. Porast rizika nije ovisio o dobi, premenopauzalnom ili postmenopauzalnom statusu, ili o srodnosti s bolesnim članom obitelji.

Rezultati su također pokazali da je rizik za razvoj raka endometrija 17% veći ukoliko član uže obitelji ima rak debelog crijeva.

Autori su analizirali 10 istraživanja slučajeva i kontrola s 3871 bolesnicom s rakom endometrija i 49.475 zdravih kontrola te 6 kohortnih istraživanja s ukupno 33.510 žena.

Istraživanje bi moglo biti od velikog kliničkog značaja, budući da pruža informacije o riziku za razvoj raka endometrija.