x
x

Moguća ozbiljna sezona gripe

  David Čičić, dr. med.

  08.12.2014.

Trenutni podaci sugeriraju da bi se aktualna sezona gripe 2014-2015 mogla pokazati ozbiljnom. Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) poziva na neposredno provođenje cijepljenja u još necijepljenih i preporuča pravovremeno liječenje antivirusnim lijekovima osoba oboljelih od gripe s povećanim rizikom za razvoj komplikacija.

Moguća ozbiljna sezona gripe
Autori napominju da je još uvijek prerano za donošenje zaključaka o težini sezone gripe, ali i iznose tri koraka koja bi u tom slučaju mogla spasiti živote: cijepljenje, pravovremeno liječenje osoba s visokim rizikom za razvoj komplikacija i preventivne zdravstvene mjere, npr. boravak kod kuće za vrijeme bolesti u svrhu prevencije širenja gripe.

Do sada se sezonski virus gripe A H3N2 ove godine pokazao najčešćim. Tijekom sezona u kojima je dominirao ovaj virus zabilježen je veći broj težih oblika bolesti, hospitalizacija i smrtnih ishoda. Na primjer, H3N2 virus je bio predominantan u sezonama 2012-2013, 2007-2008 i 2003-2004, kada su zabilježene najviše stope smrtnosti u posljednjih deset godina.

Rizik za ozbiljnu sezonu gripe 2014-2015 predstavlja nalaz drift varijante u oko polovice analiziranih H3N2 virusa, varijante virusa s antigenim ili genetskim promjenama koje ga razlikuju od soja virusa u sezonskom cjepivu. To znači da bi zaštitni učinak cjepiva protiv takvog virusa mogao biti slabiji, iako bi cijepljene osobe u slučaju zaraze mogle imati blaži oblik bolesti.

Autori napominju da je još uvijek prerano za donošenje zaključaka o težini sezone gripe, ali i iznose tri koraka koja  bi u tom slučaju mogla spasiti živote: cijepljenje, pravovremeno liječenje osoba s visokim rizikom za razvoj komplikacija i preventivne zdravstvene mjere (npr. boravak kod kuće za vrijeme bolesti u svrhu prevencije širenja gripe).