x
x

Organizacija "One stop shop" skrbi i edukacije za spolno prenosive bolesti

  Šime Zekan

  05.11.2014.

Organizacija "one stop shop" skrbi i edukacije za spolno prenosive bolesti u MSM populaciji u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu kako bi na jednom mjestu mogli dobiti sve informacije, testiranje na sve važnije infekcije i upute o liječenju ili samo liječenje.

Organizacija "One stop shop" skrbi i edukacije za spolno prenosive bolesti

U Republici Hrvatskoj muškarci koji imaju spolne odnose s drugim muškarcima često ne otkrivaju svoju spolnu orijentaciju zdravstvenim djelatnicima zbog straha da će biti izloženi stigmatiziranju i diskriminaciji. Posljedica toga je zakašnjela ili propuštena prilika za dijagnozu HIV-a i/ili drugih spolno prenosivih infekcija u toj populaciji. Ako se jave liječniku opće prakse, za dalju obradu potrebna je uputnica te odlazak na druga mjesta unutar zdravstvenog sustava. Kada se i dijagnosticira neka spolno prenosiva bolest u praksi često nije moguće na jednom mjestu u zdravstvenom sustavu obaviti testiranje na sve relevantne uzročnike koji se prenose spolnim putem.

Zbog toga smo osmislili projekt uspostave skrbi za spolno prenosive bolesti za muškarce po modelu „one stop shop“-a gdje bi na jednom mjestu mogli dobiti sve informacije, testiranje na sve važnije infekcije i upute o liječenju ili samo liječenje. Osim uspostave ovakve usluge važan dio projekta je i provedba praktične i teoretske edukacije liječnika opće prakse kako bi ih senzibilizirali za ove probleme i preko njih smanjili stigmatiziranje MSM populacije i HIV infekcije u zdravstvenom sustavu i općoj populaciji. Nakon uspostave skrbi i edukacije u Hrvatskoj projektom je predviđeno prezentirati cijelu ideju kolegama iz regije kako bi se ovaj koncept prenio i u druge zemlje koje dijele slične probleme.