x
x

Težina psorijaze povezana s lošom kontrolom krvnog tlaka

  David Čičić, dr. med.

  27.10.2014.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Dermatology ukazuje na učinak ovisan o dozi između nekontrolirane hipertenzije i težine psorijaze - vjerojatnost razvoja nekontrolirane hipertenzije povećava se s težinom i ozbiljnošću kožne bolesti.

Težina psorijaze povezana s lošom kontrolom krvnog tlaka
Sve je više dokaza da je teški oblik psorijaze povezan s porastom rizika za razvoj infarkta miokarda, moždanog udara i smrti od kardiovaskularnih bolesti.

Prema objavljenim rezultatima, bolesnici s umjerenom psorijazom su imali 20% veći rizik za razvoj nekontrolirane hipertenzije u odnosu na osobe bez psorijaze. Bolesnici s teškim oblikom bolesti su imali čak 48% veći rizik.

Autori su proučili učinak težine psorijaze, mjerene kao bolešću zahvaćene površine tijela, na kontrolu krvnog tlaka kod bolesnika s hipertenzijom. Istraživanje je obuhvatilo 1322 bolesnika s psorijazom i hipertenzijom i  kontrolnu skupinu od 11 977 osoba koje boluju od hipertenzije, ali ne i od psorijaze.

„Kao dodatak trenutno ograničenom razumijevanju učinaka komorbidnih bolesti na hipertenziju, naši rezultati imaju važne kliničke implikacije, sugerirajući potrebu za učinkovitijom kontrolom krvnog tlaka kod bolesnika s psorijazom, posebice kod onih s opsežnijim zahvaćanjem kože (≥3% tjelesne površine),“ zaključuju autori.

Psorijaza je upalna bolest kože koja zahvaća 2-4% opće populacije. Metabolički sindrom, hipertenzija, pretilost i drugi kardiovaskularni rizični čimbenici su češće prisutni kod osoba sa psorijazom nego u osoba koje nisu pogođene ovom bolešću. Sve je više dokaza da je teški oblik psorijaze povezan s porastom rizika za razvoj infarkta miokarda, moždanog udara i smrti od kardiovaskularnih bolesti.