x
x

Svjetski dan osteoporoze, 20. listopada

  Tatjana Nemeth Blažić, dr.med.

  18.10.2014.

Svjetski dan osteoporoze obilježava se 20. listopada s ciljem senzibiliziranja javnosti o sprječavanju, otkrivanju i liječenju te bolesti. Cilj je osvijestiti individualni rizik za zdravlje kostiju i poticanje na smanjenje rizika od osteoporoze.

Svjetski dan osteoporoze, 20. listopada

Osteoporoza je bolest koju karakterizira smanjenje mineralne gustoće kosti, zbog čega one postaju krhke i podložne prijelomima. Spada u jednu od pet najčešćih kroničnih bolesti. Osteoporoza je bolest starije životne dobi i najčešće je povezana s hormonalnim promjenama koje se događaju u starosti. Kako se broj starijih osoba stalno povećava, očekuje se povećanje broja prijeloma nastalih zbog osteoporoze. Kod svake druge žene bijele rase tijekom života moguć je nastanak osteoporotičnog prijeloma, a predviđa se da će do 2050. godine u svijetu broj prijeloma vrata bedrene kosti porasti na čak 6,3 milijuna. Zbog velike učestalosti i  simptoma bolesti koji nisu uočljivi, osteoporoza se naziva i "tiha epidemija".

Osteoporoza obično ne pokazuje nikakve simptome dok ne dođe do prijeloma, liječenje je dugotrajno i nedovoljno uspješno, no njezin nastanak može se spriječiti zdravim stilom života: uravnoteženom prehranom s dovoljnim unosom vitamina D i kalcija, ograničenim unosom alkohola i pravilnim i redovitim vježbanjem. Redovitim vježbanjem jačaju se kosti, i to neovisno o starosti.

Kako vježbati?

• cilj vježbi istezanja je ojačati leđne i trbušne mišiće, tj. stvoriti fiziološki mišićni korzet te osnažiti mišiće zdjelice i nogu; 
• vježbati treba u trajanju od 10 do 15 minuta, najmanje tri puta tjedno, vježbe izvoditi polagano, bez velikih amplituda pokreta, izbjegavajući one koje izazivaju bol; 
• u početku svaku vježbu ponovite 2 do 3 puta, zatim postupno povećavajte broj ponavljanja; 
• pravilno dišite, kontrolirajte puls (poželjan je između 60 i 90)! 
Vježbe moraju biti pod opterećenjem, odnosno one pri kojima je nošena vlastita tjelesna težina kako bi se povećala čvrstoća kostiju. 
Za one koji već imaju osteoporozu idealno bi bilo da prema preporuci liječnika fizijatra, a pod kontrolom fizioterapeuta, usvoje individualni program vježbi i redovito ga provode.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr