x
x

Dugoročni ishodi u bolesnika s biološkom i mehaničkom aortnom valvulom

  David Čičić, dr. med.

  07.10.2014.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu JAMA pokazuje da se 15-godišnje preživljenje i učestalost moždanog udara ne razlikuju značajno između bolesnika s ugrađenom biološkom i mehaničkom aortnom valvulom. Ugradnja biološke valvule povezana je s većom vjerojatnošću reoperacije, ali nosi manji rizik krvarenja.

Dugoročni ishodi u bolesnika s biološkom i mehaničkom aortnom valvulom

U skupini bolesnika s biološkom aortnom valvulom 15-godišnje preživljenje je iznosilo 60.6%, dok je kod bolesnika s mehaničkom valvulom iznosilo 62.1%. Tijekom istog razdoblja kumulativna incidencija moždanog udara je iznosila 7.7% kod bolesnika s biološkom i 8.6% kod bolesnika s mehaničkom valvulom. Kumulativna incidencija reoperacije je bila gotovo dvostruko veća kod bolesnika s biološkom valvulom (12.1%) u odnosu na one s mehaničkom valvulom (6.9%). Značajna krvarenja bila su češća kod bolesnika s mehaničkom (13%) nego kod bolesnika s biološkom valvulom (6.6%).

Autori su retrospektivno analizirali kohortu od 4253 bolesnika dobi 50-69 godina, koji su bili podvrgnuti primarnoj izoliranoj zamjeni aortne valvule biološkom ili mehaničkom protezom između 1997. i 2004. godine.

S obzirom na dugoročno ekvivalentan ishod u smrtnosti i moždanom udaru, bolesnici mogu temeljiti svoju odluku na kvaliteti života i drugim čimbenicima, uključujući teret antikoagulantne terapije, rizik krvarenja i reoperacije, zaključuju autori istraživanja.