x
x

COX-2 inhibitori u terapiji pacijenata s astmom

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  07.08.2014.

COX-2 inhibitori sigurni su za primjenu kod pacijenata s astmom koja se pogoršava primjenom acetilsalicilne kiseline (AERD) što se očituje kao iznenadna egzcerbacija astma.

COX-2 inhibitori u terapiji pacijenata s astmom
Tradicionalni NSAIDs s relativno visokom selektivnošću za COX-2 pokazuju 10 puta veću selektivnost za COX-2 u odnosu na COX-1, a selektivni COX-2 inhibitori su 100 puta selektivniji.

AERD je respiratorna bolest koja je kombinacija astme, preosjetljivosti na acetilsalicilnu kiselinu i nazalne polipoze. Uzrokovana je inhibicijom ciklooksigenaze 1 (COX-1), što kod osjetljivih pacijenata uzrokuje visoke razine cisteinil leukotriena koje rezultiraju simptomima astme i rinitisa. Svi nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAIDs) su kontrainidicirani za primjenu kod pacijenata s ovim tipom astme, ali pacijenti obično dobro podnose COX-2 inhibitore.

Da bi se ispitala sigurnost primjene COX-2 inhibitora (celekoksib, rofekoksib) u odnosu na tradicionalne nesteroidne protuupalne lijekove (meloksikam) kod pacijenata s AERD-om, učinjena je analiza 14 slijepih pokusa provedenih uz korištenje placeba kod ukupno 426 pacijenata. Niti jedan pacijent koji je uzimao COX-2 inhibitor nije prijavio simptome AERD-a, dok su simptomi prijavljeni kod 8% pacijenata koji su uzimali relativno selektivni lijek poput meloksikama.

Tradicionalni NSAIDs s relativno visokom selektivnošću za COX-2 pokazuju 10 puta veću selektivnost za COX-2 u odnosu na COX-1, a selektivni COX-2 inhibitori su 100 puta selektivniji. Ovim je istraživanjem pokazano da je zbog sigurnosti primjene celekoksib lijek izbora kod pacijenata s AERD-om koji trebaju analgetik ili protuupalni lijek.