x
x

Smrtnost dojenčadi u snu – faktori rizika ovise o dobi

  Paula Bakalović, mag. pharm.

  09.08.2014.

Faktori rizika za smrtnost dojenčadi u snu razlikuju se ovisno o dobi, no najveći problem i dalje je dijeljenje kreveta s roditeljima, objavljeno je u časopisu Pediatrics.

Smrtnost dojenčadi u snu – faktori rizika ovise o dobi

Presječno istraživanje obuhvatilo je više od 8000 slučajeva smrti djece u snu, u periodu od 2004. do 2012. godine. Bebe su bile starosti do godinu dana. Preko dvije trećine beba je u trenutku smrti spavalo u krevetu roditelja, a preostala trećina je tijekom spavanja u neposrednoj blizini imala neki predmet.

Kod dojenčadi starosti od 0 do 3 mjeseca zabilježen je veći broj smrtnih slučajeva zbog spavanja u krevetu s roditeljima ili na roditelju, dok se kod dojenčadi starosti 4 mjeseca do godinu dana kao najveći rizik pokazalo spavanje u blizini predmeta poput dekica, jastuka, igračaka i slično, koji zbog okretanja djeteta mogu dovesti do smrti. Naime, djeca starosti od 0 do 3 mjeseca nemaju motoričku sposobnost niti snagu pomaknuti glavu ili tijelo kad se nađu u opasnosti od gušenja, stoga dijeljenje kreveta predstavlja najveći rizik za tu skupinu. S druge pak strane, djeca starija od 4 mjeseca mijenjaju položaj spavanja i okreću se na trbuh, što samo po sebi predstavlja veliki rizik za iznenadnu dojenačku smrt. Ukoliko se pri tome u njihovom okruženju nalaze predmeti, rizik je veći jer se povećava vjerojatnost gušenja.

Autori studije zaključuju kako roditelje treba upozoriti na opasnosti dijeljenja kreveta, što se posebno odnosi na djecu do 3 mjeseca starosti. Američka akademija pedijatara savjetuje da se u dječjim krevetima ne nalaze nikakvi predmeti koji bi, prilikom djetetovog okretanja, mogli uzrokovati gušenje.