x
x

Upitna učinkovitost primjene onabotulinum toksina A u terapiji BHP

  Klara Čičić, dr. med.

  27.07.2014.

Iako su onabotulinumtoksin A i placebo bili dobro tolerirani te su poboljšali simptome benigne hiperplazije prostate, nije uočena razlika u djelotvornosti, objavljeno je u časopisu The Journal of Urology.

Upitna učinkovitost primjene onabotulinum toksina A u terapiji BHP

U drugoj fazi multicentrične, dvostruko slijepe, randomizirane studije pokazalo se da su injekcije onabotulinumtoksina A u prostatu jednako učinkovite kao placebo u smanjenju simptoma od strane donjeg dijela mokraćnog sustava.

U studiji je sudjelovalo 315 bolesnika s umjerenim do teškim stupnjem benigne hiperplazije prostate podijeljenih u skupinu liječenu onabotulinumtoksinom A i skupinu koja je primala placebo. Bolesnici su ranije bili liječeni α-blokatorima ili inhibitorima 5α-reduktaze.

Autori studije mjerili su I-PSS (Internationale Prostate Symptom Score), vršni urinarni protok, ukupni volumen prostate i postmikcijski rezidualni volumen urina. Promatrani parametri nisu se razlikovali među skupinama tijekom 12 tjedana praćenja. Naime, oko 60% muškaraca iz obje skupine primjetilo je poboljšanje simptoma od strane donjeg mokraćnog sustava uzrokovanih benignom hiperplazijom prostate.

Američka agencija za lijekove i hranu (Food and Drug Administration, FDA) odobrila je injekcije onabotulinumtoksina A za liječenje inkontinencije povezane s prekomjerno aktivnim mokraćnim mjehurom koja ne odgovara na antikolinergike te za neurološki posredovanu urinarnu inkontinenciju.