x
x

Ima li kateterska tromboliza ulogu u liječenju duboke venske tromboze?

  David Čičić, dr. med.

  29.07.2014.

Prema novom istraživanju, kombinirani pristup u liječenju duboke venske tromboze (DVT) kateterski usmjerenom trombolizom i antikoagulantnom terapijom ne smanjuje smrtnost u usporedbi sa samostalnom antikoagulantnom terapijom. Podaci dodatno pokazuju da je kateterski usmjerena tromboliza povezana s većim rizikom nuspojava – krvarenjem, plućnom embolijom i intrakranijalnim krvarenjem. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu JAMA Internal Medicine.

Ima li kateterska tromboliza ulogu u liječenju duboke venske tromboze?

Usporedna analiza dvaju pristupa liječenja DVT nije pokazala značajnu razliku u primarnom ishodu tj. promatranoj bolničkoj smrtnosti između kombinacije kateterski usmjerene trombolize s antikoagulantnom terapijom (1.2%) i samostalne antikoagulantne terapije (0.9%). Ipak, svi sekundarni ishodi govorili su u korist samostalne antikoagulantne terapije, budući da je učestalost transfuzije krvi, plućne embolije, intrakranijalnog krvarenja i ugradnje filtera u donju šuplju venu bila veća, boravak u bolnici dugotrajniji, a liječenje skuplje u kombiniranom pristupu.

Između 2005. i 2010. godine 90.618 osoba hospitalizirano je zbog DVT. U istom razdoblju je 3649 osoba liječeno kateterski usmjerenom trombolizom. Autori su usporedili bolničku smrtnost i druge ishode između 3594 osobe liječene kombiniranim pristupom i 3594 osobe liječene samo antikoagulantnom terapijom.

Zbog ograničenosti opservacijskog pristupa, preporuča se provođenje randomiziranog kliničkog istraživanja zbog utvrđivanja učinka trombolize na smrtnost, posttrombotični sindrom i recidive DVT. Do tada bi ovaj oblik terapije trebalo ograničiti na osobe s malenim rizikom od krvarenja i velikim rizikom za razvoj posttrombotičnog sindroma, na primjer pacijente s iliofemoralnom DVT, zaključuju autori.