x
x

Pothranjenost u djetinjstvu povećava rizik za hipertenziju u odrasloj dobi

  Ana Balažin Vučetić, dr. med. specijalist pedijatar

  21.08.2014.

Teško pothranjena djeca mogu imati povećani rizik za nastanak hipertenzije u odrasloj dobi zbog potencijalno ireverzibilnih promjena srčane funkcije, pokazala je studija objavljena u časopisu Hypertension, koja je uključila više od 100 odraslih ispitanika.

Pothranjenost u djetinjstvu povećava rizik za hipertenziju u odrasloj dobi
Povećana sistemska vaskularna rezistencija i dijastolički tlak dovode do povećanog rizika za razvoj hipertenzije u ispitanika koji su u djetinjstvu imali tešku malnutriciju. Ujedno su identificirani i manji promjer izlaznog trakta lijeve klijetke, niži udarni i minutni volumen kao i smanjena debljina femoralne intime-medije.

Odrasle osobe koje su kao djeca pretrpjele tešku pothranjenost imale su srednji dijastolički krvni tlak za 4,3 mmHg viši od ispitanika u kontrolnoj skupini (P= 0,007). Osim toga, i njihova je sistemska vaskularna rezistencija bila za 5,5 mmHg min/L viša od ispitanika u kontrolnoj skupini.

“Povišena sistemska vaskularna rezistencija upućuje na relativnu rezistenciju konstrikcije žila i smanjenu gustoću arterija niske rezistencije. Koji god bio njen uzrok, povećana sistemska vaskularna rezistencija i dijastolički tlak dovode do povećanog rizika za razvoj hipertenzije u ispitanika koji su u djetinjstvu imali tešku malnutriciju. To može imati dugoročne srčano-žilne posljedice za veliki broj osoba u svijetu”, istaknuli su autori.

U ovo je ispitivanje bilo uključeno 116 odraslih osoba koje su kao djeca bili liječeni zbog teške pothranjenosti. 62 ispitanika koja su tada imala edematoznu malnutriciju (kvašiorkor i marazmični kvašiorkor), 54 koja su imala needamatoznu malnutriciju (marazmičnu) uspoređeni su sa 45 kontrolnih ispitanika podudarnih po spolu, dobi, indeksu tjelesne mase i mjestu stanovanja.

Nakon noćnog posta, bez alkohola, kofeina i teže fizičke aktivnosti unatrag 12 sati, ispitanicima je izmjerena težina, visina i krvni tlak. Podvrgnuti su kompjutorskoj tomografiji, vaskularnom ultrazvuku i ultrazvuku srca kako bi se dobili podaci o sastavu tijela, krutosti arterija (brzina pulsnog vala), masi lijeve klijetke i drugim pokazateljima u lijevoj klijetki i karotidnim arterijama.

Osim već spomenutih rezultata koji se odnose na krvni tlak i sistemsku vaskularnu rezistenciju, u osoba koje su imale malnutriciju identificirani su manji promjer izlaznog trakta lijeve klijetke, niži udarni i minutni volumen kao i smanjena debljina femoralne intime-medije. Ovi parametri mogli bi odražavati kombinaciju prenatalnih i postnatalnih nutritivnih inzulta za koje se zna da u oba ova razvojno plastična perioda mogu ograničiti razvoj organa.

Identificirano potencijalno povećanje rizika za razvoj hipertenzije u odraslih koji su kao djeca bili teško pothranjeni upućuje na potrebu rane intervencije u svrhu smanjenja rizika.