x
x

Metaloproteinaze u praćenju papilarnog karcinoma štitnjače

  10.07.2014.

Pojačana aktivacija matriks metaloproteinaze-9 korelira sa stupnjem infiltracije papilarnog karcinoma štitnjače, objavljeno je u CMJ-u.

Metaloproteinaze u praćenju papilarnog karcinoma štitnjače
In situ zimografija s inhibitorom MMP-2 prvi put je pokazala snažan utjecaj aktivnosti MMP-9 na stupanj tumorske infiltracije za vrijeme progresije papilarnog karcinoma štitnjače.

Cilj Utvrditi može limatriks metaloproteinaza -9 (MMP-9) biti koristan dopunski način predviđanja ponašanja papilarnog karcinoma štitnjače tako što smo odredili profil njene ekspresije i proteolitičku aktivnost kod tog karcinoma uz pomoć različitih tehnika i korelirali nalaze s kliničko-patološkim prognostičkim čimbenicima.

Postupci Imunohistokemijska lokalizacija MMP-9 analizirana je antitijelima specifičnim za ukupnu i za aktivnu MMP-9. Aktivacijski omjeri MMP-9 izračunati su uz pomoć kvantitativne gel zimografije. Enzimska aktivnost MMP-9 lokalizirana je in situ zimografijom nakon što je inhibirana aktivnost MMP-2.

Rezultati Imunobojenje ukupne i aktivne MMP-9 primijećeno je u tumorskom tkivu i povremeno u ne-neoplastičnom epitelu. Samo je aktivna MMP-9 bila značajno povezana s invazijom tumora izvan štitnjače, metastazom limfnih čvorova, i stupnjem tumorske infiltracije (P < 0,001, P = 0,004, odnosno P < 0,001). Gel zimografija pokazala je korelaciju između MMP-9 omjera aktivacije i zahvaćenosti čvorova, invazije tumora van štitnjače, i stupnja tumorske infiltracije. In situ zimografija pokazala je aktivnost želatinaza u tumorskim parenhimskim i stromalnim stanicama. Štoviše, nakon primjene inhibitora MMP-2 ostatak aktivnosti želatinaza, koji odgovara aktivnosti MMP-9, bio je najviši kod karcinoma s najvećim stupnjem tumorske infiltracije.

Zaključak Ovo je prvo istraživanje koje ukazuje da imunohistokemijska procjena aktivne MMP-9 i određivanje njenog aktivacijskom omjera gel zimografijom može biti koristan dodatak postojećim kliničko-patološkim čimbenicima za predviđanje ponašanja tumora. Što je najvažnije, in situ zimografija s inhibitorom MMP-2 prvi put je pokazala snažan utjecaj aktivnosti MMP-9 na stupanj tumorske infiltracije za vrijeme progresije papilarnog karcinoma štitnjače.

Ilona Marečko, Dubravka Cvejić, Sonja Šelemetjev, Svetlana Paskaš, Svetislav Tatić, Ivan Paunović, Svetlana Savin