x
x

Rani razvoj raka kože kod korištenja UV lampi za tamnjenje

  David Čičić, dr. med.

  08.07.2014.

Nova studija objavljena u časopisu Pediatrics pokazuje da je rizik za razvoj bazucelularnog raka kože u mlađoj životnoj dobi veći kod adolescenata i mladih odraslih osoba koje se izlažu ultraljubičastom zračenju lampi za tamnjenje.

Rani razvoj raka kože kod korištenja UV lampi za tamnjenje

Veći udio ljudi s rano nastalim bazocelularnim karcinomom (eng. early-onset BCC) prijavilo je tamnjenje u zatvorenom prostoru korištenjem UV lampi u usporedbi sa zdravim kontrolama (omjer šansi, OR=1.6), a povezanost je vrijedila za sve vrste uređaja za tamnjenje. Najjača povezanost je opažena za prvo izlaganje u adolescentnoj i mladoj odrasloj dobi, a omjer šansi rastao je za 10% sa svakom godinom ranijeg prvog izlaganja.

Ovo istraživanje slučajeva i kontrola prikupilo je podatke o tamnjenju korištenjem UV lampi od 657 bolesnika s bazocelularnim rakom kože i 452 zdrave kontrole mlađih od 50 godina.

Bazocelularni rak kože (bazaliom) najčešći je oblik raka kože. Češći je u osoba svijetlije puti koje se izlažu suncu, a vrlo rijedak u crnaca. Bazaliom raste vrlo sporo i rijetko metastazira, ali lokalni rast može biti vrlo destruktivan. Iako nije životno ugrožavajuć kao melanom, Američko udruženje za istraživanje raka (American Association for Cancer Research) tvrdi da bazaliom predstavlja značajan morbiditet i opterećenje za zdravstveni sustav.