x
x

Najsigurnije kombinacije statina i antibiotika u liječenju Legionella pneumonije

  Doc. dr. sc. Luka Bielen, dr. med., specijalist internist

  04.07.2014.

Legionella pneumophilla atipični je uzročnik upale pluća. Pneumonije uzrokuje u epidemijama, ali čak i češće sporadično.

Najsigurnije kombinacije statina i antibiotika u liječenju Legionella pneumonije
Svi makrolidi osim azitromicina inhibiraju CYP3A4, jetreni enzim koji metabolizira većinu statina. Najsigurniji, a ujedno i učinkoviti antibiotici koji se primjenjuju istovremeno sa statinima su azitromicin, levofloksacin i moksifloksacin.

Bolest je prvi put opisana 1976. godine u Philadelphiji na konferenciji američkih Legionara iz 2.svjetskog rata kad je zbog Legionelom kontaminiranog sustava klimatizacije hotela oboljela 221 osoba (incidencija 9%), od kojih je 34 umrlo (smrtnost 15%). Riječ je dakle o vrlo ozbiljnoj, potencijalno životno ugrožavajućoj pneumoniji, čiji je uzrok inhalacija ili aspiracija zaraženog vodenog aerosola iz različitih, većinom umjetnih vodenih sustava, poput sauna, jacuzzija, bazena, fontana i klimatizacijskih sustava. Klinički se bolest često prvo manifestira gastrointestinalnim simptomima i visokom vrućicom te općim algičkim sindromom, a zatim nastupaju kašalj i progresivna dispneja koja može progredirati do respiratorne insuficijencije. Legionela je redovito jedna od 3-4 najčešća uzročnika pneumonije, kako ambulantne, tako i hospitalne, kako među imunokompetentnim tako i među imunokompromitiranim osobama. Stoga antibiotici koji su djelotvorni protiv ovog uzročnika često moraju biti dio empirijske terapije ozbiljnih slučajeva upale pluća.

S obzirom na činjenicu da je danas upotreba statina vrlo proširena, postavlja se pitanje: koja je kombinacija statina i antibiotika najsigurnija?

Jedna od najozbiljnijih komplikacija upotrebe statina je rabdomioliza, vrlo rijetka, ali životno ugrožavajuća nuspojava. Do nje najčešće dolazi kod pacijenata koji uz statin uzimaju neki lijek koji remeti njihov metabolizam u jetri, kroz interakciju s enzimima citokromalnog sustava P450. Stoga kod pacijenata koji uzimaju statin treba pažljivo odabrati prikladan antibiotik, kako ih se ne bi izložilo riziku ove opasne nuspojave. Dvije grupe antibiotika predstavljaju „ravnopravne“ terapije izbora za Legionella pneumoniju: makrolidi i tzv. respiratorni fluorokinoloni. Svi makrolidi osim azitromicina inhibiraju CYP3A4, jetreni enzim koji metabolizira većinu statina. S druge strane, fluorokinoloni ne pokazuju navedeno svojstvo, a najčešće se koriste levofloksacin i moksifloksacin.

Stoga se zaključno može reći da su u slučaju većine statina najsigurniji, a ujedno i učinkoviti antibiotici azitromicin, levofloksacin i moksifloksacin.