x
x

Prvi dijalizator za novorođenčad i dojenčad

  David Čičić, dr. med.

  04.06.2014.

Istraživači iz Italije su razvili prvi uređaj za kontinuiranu bubrežnu nadomjesnu terapiju, koji se specifično koristi u liječenju novorođenčadi i dojenčadi. Detalji o razvoju i prvoj uspješnoj primjeni uređaja objavljeni su u časopisu The Lancet.

Prvi dijalizator za novorođenčad i dojenčad

CARPEDIEM (Cardio-Renal Pediatric Dialysis Emergency Machine), minijaturizirani uređaj za kontinuiranu bubrežnu nadomjesnu terapiju, posebno je namijenjen za liječenje novorođenčadi i dojenčadi mase 2-10 kg. Glavne karakteristike su sposobnost obrade vrlo malih protoka, korištenje mnogo manjih katetera, čime se spriječava oštećenje krvnih žila i precizna kontrola ultrafiltracije.

CARPEDIEM se već pokazao uspješnim u liječenju novorođenčeta teškog 2900 g, s multiplim organskim zatajenjem, hemoragičnim šokom i preopterećenjem tekućinom. Nakon više od 400 sati korištenja uređaja (kontinuirana vensko-venska dijaliza, albuminska dijaliza, izmjena krvi i izmjena plazme) obnovljena je funkcija organa, a novorođenče je otpušteno iz bolnice s blagom renalnom insuficijencijom, koja nije zahtjevala nadomjesnu terapiju.

Kod novorođenčadi s akutnim zatajenjem bubrega peritonealna dijaliza je prvi terapijski izbor. No, u nekim slučajevima, kod vrlo male novorođenčadi i dojenčadi, ova metoda je neostvariva ili neučinkovita. Upotreba CARPEDIEM uređaja mogla bi smanjiti raspon indikacija za peritonealnu dijalizu, proširiti raspon indikacija za kontinuiranu bubrežnu nadomjesnu terapiju i učiniti nadomjesnu terapiju manje traumatskom.