x
x

Dojenje u kriznim stanjima

  25.05.2014.

U kriznim stanjima kao što su poplave i druge elementarne nepogode, podsjećamo na važnost dojenja u zaštiti zdravlja i smanjivanju rizika obolijevanja dojenčadi. Majčino mlijeko je po svom nutritivnom sastavu najzdravija i najbolja hrana za dijete, te isključivo dojenje u potpunosti zadovoljava djetetove potrebe za hranom i tekućinom u prvih 6 mjeseci života.

Dojenje u kriznim stanjima
ednako je važna, naročito u ovako stresnim i traumatičnim situacijama, i činjenica da se tijekom dojenja oslobađaju hormoni koji pomažu majci i njenom djetetu da se opuste i budu spokojniji.

Prehrana majčinim mlijekom je i higijenski sigurna, s izuzetno malim rizikom onečišćenja, a ujedno i najpraktičnija, budući da ne zahtijeva nikakvu posebnu pripremu i pribor. Ovo posljednje je posebno važno u kontekstu nedostataka higijenski ispravne vode u kriznim stanjima kao što su poplave. Majke treba poticati da nastave dojiti svoje dijete jer će, osim što će zaštititi svoju bebu od bolesti i pothranjenosti, tako održati daljnju proizvodnju mlijeka. Naime, što češće majka doji svoje dijete, to više mlijeka proizvodi, pa se tako i u ovim kriznim situacijama osigurava sigurna zaliha hrane za dojenče. Jednako je važna, naročito u ovako stresnim i traumatičnim situacijama, i činjenica da se tijekom dojenja oslobađaju hormoni koji pomažu majci i njenom djetetu da se opuste i budu spokojniji.

Kako bi potaknuli i podržali majke na dojenje i u ovakvim kriznim situacijama, podsjećamo:

• Majke koje se nalaze u kriznim situacijama i dalje su sposobne stvarati dovoljne količine mlijeka za svoje dijete. Važno je majkama dojiljama, posebno onima smještenima u prihvatnim centrima, osigurati po želji majke privatnost u obliku mirnog prostora za dojenje koje je zaštićeno od znatiželjnih pogleda drugih osoba (iako je dojenje u javnosti i pred drugima normalna pojava).

• Važno je znati da ukoliko je dojenje zbog stresa i bilo prekinuto, ono je moguće ponovno uspostaviti. U tome mogu pomoći nadležni zdravstveni djelatnici, kao i predstavnici nevladinih udruga koje promiču dojenje.

• Majka koja doji svoje dijete u dobi do 6 mjeseci i pod uvjetom da ima dovoljno mlijeka ne treba davati svojoj bebi kao nadohranu umjetnu hranu za dojenčad koja se obično u ovakvim kriznim situacijama distribuira.

Izvor informacija: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr