x
x

Ebola – informacije za putnike

  20.04.2014.

Trenutačno je zabilježeno izbijanje bolesti ebole u Gvineji i Liberiji. Sljedeće informacije, objavljene na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, namijenjene su putnicima koji putuju u zaražena područja ili se vraćaju iz njih.

Ebola – informacije za putnike

Što je ebola?

Bolest iznenada započinje dva dana do dvadeset jednog dana nakon izlaganja virusu pojavom groznice, bolova u mišićima, slabosti, glavobolje i grlobolje.

Ebola je rijetka, ozbiljna i često smrtonosna bolest koju uzrokuje virus ebole.

Prenosi se izravnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama (npr. slina, urin) zaraženih osoba, bilo živih ili preminulih. U to je uključen i nezaštićen spolni odnos s pacijentima do sedam tjedana nakon njihova oporavka od bolesti.

Bolest možete dobiti i izravnim kontaktom s krvlju i drugim tjelesnim tekućinama divljih životinja, živih ili uginulih, poput majmuna, šumskih antilopa i šišmiša.

Virus ebole ne prenosi se zrakom poput virusa gripe.

Bolest iznenada započinje dva dana do dvadeset jednog dana nakon izlaganja virusu pojavom groznice, bolova u mišićima, slabosti, glavobolje i grlobolje.

Sljedeću fazu bolesti obilježavaju povraćanje, proljev, osip i neispravan rad jetara i bubrega. Neki pacijenti imaju obilna unutarnja i vanjska krvarenja te im više organa prestane raditi.

Ne postoji posebno cijepljenje ili liječenje od bolesti.

Rizik od zaraze virusom ebole i kako ga izbjeći

Običnim kontaktom s ljudima koji ne izgledaju bolesno, na javnim mjestima, ne prenosi se virus ebole. Virusom ebole ne možete se zaraziti zbog toga što dodirujete novac ili namirnice ili se kupate u bazenu. Komarci ne prenose virus ebole. Virus ebole jednostavno se ubija sapunom, bjelilom, sunčevim zrakama ili sušenjem. Pranje rublja kontaminiranog tjelesnim tekućinama u perilici za rublje uništit će virus ebole. Virus ebole živi vrlo kratko na površinama koje su na suncu ili posušenim površinama.

Čak i ako živite u zaraženim područjima ili ste putovali tamo, rizik od zaraze virusom ebole izrazito je malen, osim ako ste bili u izravnom kontaktu s tjelesnim tekućinama živih ili preminulih osoba, odnosno živih ili uginulih životinja. U kontakt s tjelesnim tekućinama uključen je i nezaštićen spolni odnos s pacijentima do sedam tjedana nakon njihova oporavka od bolesti.

Običnim kontaktom s ljudima koji ne izgledaju bolesno, na javnim mjestima, ne prenosi se virus ebole. Virusom ebole ne možete se zaraziti zbog toga što dodirujete novac ili namirnice ili se kupate u bazenu. Komarci ne prenose virus ebole.

Virus ebole jednostavno se ubija sapunom, bjelilom, sunčevim zrakama ili sušenjem. Pranje rublja kontaminiranog tjelesnim tekućinama u perilici za rublje uništit će virus ebole. Virus ebole živi vrlo kratko na površinama koje su na suncu ili posušenim površinama.

Izbijanje bolesti u 2014.

Trenutačno je zabilježeno izbijanje bolesti u Gvineji i Liberiji. Sljedeće informacije namijenjene su putnicima koji putuju u zaražena područja ili se vraćaju iz njih. Savjeti osobama koje putuju u Gvineju ili Liberiju Rizik od izlaganja virusu ebole izrazito je malen. Sljedećim preventivnim mjerama trebao bi se smanjiti rizik od zaraze: izbjegavajte izravan kontakt s krvlju ili tjelesnim tekućinama pacijenata ili lešina odnosno mogućim kontaminiranim predmetima, izbjegavajte bliski kontakt s divljim životinjama i nemojte jesti meso divljih životinja, izbjegavajte nezaštićene spolne odnose.

Trenutačno je zabilježeno izbijanje bolesti u Gvineji i Liberiji. Sljedeće informacije namijenjene su putnicima koji putuju u zaražena područja ili se vraćaju iz njih.

Savjeti osobama koje putuju u Gvineju ili Liberiju

Rizik od izlaganja virusu ebole izrazito je malen. Sljedećim preventivnim mjerama trebao bi se smanjiti rizik od zaraze.

  • izbjegavajte izravan kontakt s krvlju ili tjelesnim tekućinama pacijenata ili lešina odnosno mogućim kontaminiranim predmetima
  • izbjegavajte bliski kontakt s divljim životinjama i nemojte jesti meso divljih životinja
  • izbjegavajte nezaštićene spolne odnose.

Savjeti osobama koje se vraćaju iz Gvineje ili Liberije

Rizik da ste bili izloženi virusu ebole izrazito je malen. Međutim:

Ako dobijete groznicu ili proljev, osjetite neobjašnjiv umor ili druge ozbiljne simptome u tjednima nakon povratka iz tropskog područja, morate:

  • odmah potražiti liječničku pomoć i napomenuti gdje ste putovali jer je moguće da su simptomi rezultat zaraze bolešću poput malarije što treba odmah ispitati i započeti liječenje.

Ako ste bili u izravnom kontaktu s tjelesnim tekućinama živih ili preminulih osoba, odnosno živih ili uginulih životinja, uključujući nezaštićen spolni odnos s pacijentima koju su se oporavili od bolesti, morate:

  • odmah potražiti liječničku pomoć i napomenuti gdje ste putovali,
  • prije posjeta kontaktirati s ustanovom za zdravstvenu zaštitu telefonom kako bi se medicinsko osoblje primjereno zaštitilo prije vašeg prijma.

 

Izvor informacija: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr