x
x

Probijajuća bol

  14.05.2014.

Probijajuća bol obično je definirana kao naglo, prolazno pojačanje intenziteta boli u bolesnika sa stabilnom i dobro kontroliranom osnovnom boli.

Probijajuća bol
Terapijski pristup mora biti individualiziran, multimodalan, usmjeren ovisno o tipu i karakteristikama PB prema svakom pojedinom bolesniku. Sve smjernice za liječenje PB uključuju brzodjelujuće oralne opioide.

Probijajuća bol (PB) obično je definirana kao naglo, prolazno pojačanje intenziteta boli u bolesnika sa stabilnom i dobro kontroliranom osnovnom boli. Čest je i izdvojen klinički entitet maligne boli koji ima negativan utjecaj na kvalitetu života bolesnika, ali i osobe koja skrbi za oboljeloga. Intenzitet PB je srednje jaki do jaki s vrhuncem boli unutar tri do pet minuta, a prosječnoga trajanja 30 minuta. Kako bi se razlikovala od slabo kontrolirane osnovne boli, PB se definira kao četiri, ili manje, epizoda tijekom 24 sata. Iako varijabilna, prevalencija PB u bolesnika s malignom bolesti je visoka (od 33 % do 90 %). Terapijski pristup mora biti individualiziran, multimodalan, usmjeren ovisno o tipu i karakteristikama PB prema svakom pojedinom bolesniku. Sve smjernice za liječenje PB uključuju brzodjelujuće oralne opioide, a neke i fentanilske pripravke. Adekvatno liječenje boli moralni je imperativ prepoznat u suvremenom svijetu.

Valerija Bralić Lang