x
x

Važnost kontrole krvnog tlaka nakon moždanog udara

  David Čičić, dr. med.

  04.04.2014.

Bolesnici koji su preživjeli moždani udar trajnom kontrolom krvnog tlaka mogu smanjiti rizik ponovnog moždanog udara i drugih kardiovaskularnih incidenata, tvrdi novo istraživanje objavljeno u časopisu Stroke.

Važnost kontrole krvnog tlaka nakon moždanog udara
Bolesnici s prosječnom vrijednosti tlaka <140/90 mmHg imali su 24% manji rizik od svih kardiovaskularnih incidenata u odnosu na one s prosječnom vrijednosti tlaka >140/90 mmHg.

Trajna kontrola krvnog tlaka povezana je s manjim rizikom ponovljenog moždanog udara, infarkta miokarda i smrti od vaskularnih uzroka. Bolesnici s prosječnom vrijednosti tlaka <140/90 mmHg imali su 24% manji rizik od svih kardiovaskularnih incidenata u odnosu na one s prosječnom vrijednosti tlaka >140/90 mmHg.

Manje od 30% promatranih bolesnika održavalo je prikladne vrijednosti krvnog tlaka više od 75% vremena. Među bolesnicima s početnim vrijednostima sistoličkog tlaka iznad 75. percentile (>>153 mmHg), rizik ponovljenog moždanog udara bio je 54% manji kod onih koji su održavali primjerene vrijednosti krvnog tlaka više od 75% vremena, u odnosu na bolesnike s primjerenim vrijednostima krvnog tlaka manje od 25% vremena.

˝Nije dovoljno povremeno držati vrijednosti krvnog tlaka pod kontrolom. Prosječne vrijednosti ne uzimaju u obzir varijabilnost krvnog tlaka između pojedinačnih mjerenja. Fluktuacije krvnog tlaka mogle bi biti povezane s većim kardiovaskularnim rizikom,˝ zaključak je dr. Amytisa Towfighija, vodećeg autora istraživanja.

Istraživači su analizirali rezultate Vitamin Intervention for Stroke Prevention (VISP) studije, koja je obuhvatila 3680 bolesnika s ishemijskim moždanim udarom, dobi 35 godina i starijih. Vrijednosti krvnog tlaka mjerene su na početku istraživanja, nakon mjesec dana, šest mjeseci nakon početka istraživanja, a zatim svakih šest mjeseci do ukupnog trajanja studije od 24 mjeseca. Kontroliranim krvnim tlakom smatrane su vrijednosti 140/90 mmHg i niže.

VEZANI SADRŽAJ > <