x
x

Svjetski dan zdravlja - prevencija bolesti koje prenose vektori

  03.04.2014.

Ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana zdravlja je prevencija bolesti koje prenose vektori. Bolesti koje prenose vektori skupina su zaraznih bolesti čiji se uzročnici (virusi, bakterije, protozoe i dr.) na čovjeka prenose posredno putem vektora, insekata kao što su komarci, krpelji, papatači, buhe, uši, i sl.

Svjetski dan zdravlja - prevencija bolesti koje prenose vektori

U vektoru se odvija dio životnog ciklusa uzročnika ili se on u njemu razmnožava, a biološku ulogu u prenošenju infekcije imaju samo oni vektori koji prilikom uboda sišu krv zaraženog domaćina koji najčešće ima ulogu rezervoara infekcije.

Zbog sve veće trgovine robama i uslugama u svijetu, rasprostranjenost mnogih vrsta komaraca se mijenja. Posljednjih deset godina u Hrvatskoj je prisutan tigrasti komarac (Aedes albopictus), invazivna vrsta koja se proširila na gotovo cijelo područje Iste, Rijeke, Kvarnerskog primorja i Dalmacije te veće područje grada Zagreba. Tigrasti komarac je vrlo prilagodljiva vrsta, brzo se razmnožava i osvaja nova područja. Napasnik je koji bode tijekom dana za razliku od većine vrsta na našem području koje su najaktivnije u predvečerje i ranojutarnje sate.