x
x

Svečano otvoren centar za konfokalnu mikroskopiju na Institutu Ruđer Bošković

  28.02.2014.

Centar za konfokalnu mikroskopiju na Institutu Ruđera Boškovića (IRB) svečano je otvoren 27. veljače, 2014. godine gdje je i predstavljen novi konfokalni mikroskop Leica SP8 X FLIM vrijedan pet milijuna kuna.

Svečano otvoren centar za konfokalnu mikroskopiju na Institutu Ruđer Bošković

Primjenom visokih tehnologija u biologiji i medicini danas je moguće opažati, mjeriti, razumjeti i kontrolirati brojne fiziološke i biokemijske procese na razini jedne ljudske stanice, kromosoma i gena.

Hrvatskim znanstvenicima kroz ovu investiciju na raspolaganju je najnovija tehnologija u biooslikavanju uzoraka konfokalnim mikroskopom, što će imati ključnu ulogu u tijeku molekularnih biomedicinskih istraživanja, primjerice, u praćenju kretanja i širenja tumorskih stanica ili razvoju neurona.   

Konfokalni laserski pretražni mikroskop je svjetlosni mikroskop koji služi promatranju i snimanju živih i neživih mikroskopskih uzoraka pomoću fluorescencije i u reflektiranom svjetlu. Ovaj konfokalni mikroskop najnovije generacije opremljen je hibridnim detektorima poboljšane osjetljivosti te pruža mogućnost kontinuirane pobude u vidljivom spektralnom području i određivanja vremena života fluorescencije u uzorku (FLIM).

Više informacija: IRB